SANU_Sava Halugin_el-pozivnica_1500x1050pix (2).jpg
promo

promo

Umetnički program

SKULPTURE, CRTEŽI I SLIKE U POTRAZI ZA SJEDINJAVANJEM UMETNIČKE IDEJE I MEDIJA: Izložba „Sava Halugin: Poziv na oduševljenost” uskoro u Galeriji SANU

10.03.2023.

SKULPTURE, CRTEŽI I SLIKE U POTRAZI ZA SJEDINJAVANJEM UMETNIČKE IDEJE I MEDIJA: Izložba „Sava Halugin: Poziv na oduševljenost” uskoro u Galeriji SANU
Veličina Slova

Izložba „Sava Halugin: Poziv na oduševljenost”, čija je autorka Nela Tonković, a recenzenti dopisni član SANU Mrđan Bajić i muzejski savetnik Čedomir Janičić, biće otvorena u utorak, 14. marta, u 19 sati, u Galeriji SANU.

Gde se održava

Galerija SANU


Kada se održava

15. maj


Cilj ove izložbe jeste da publiku upozna sa jedinstvenim delom vajara Save Halugina, dopisnog člana SANU, koje počiva na formi umetničke doslednosti i potrazi za razumevanjem i sjedinjenjem umetničke ideje i medija u kojem se ona ispoljava. Na izložbi će biti predstavljene skulpture, crteži i slike koje je Halugin stvarao tokom svog plodnog umetničkog rada dugog preko pet decenija.

Svoje prvo umetničko obrazovanje Sava Halugin stekao je na Odseku za likovnu umetnosti Više pedagoške škole u Novom Sadu. Iste godine kada je završio studije na višoj školi, upisuje vajarski smer Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (1968). Diplomirao je 1972. godine u klasi profesora Jovana Kratohvila. Šest godina kasnije stekao je zvanje magistra vajarstva na istoj akademiji. Sava Halugin je član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, kao i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Njegova dela nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja Srbije, Savremene galerije Subotica, Srpske akademije nauka i umetnosti i u brojnim privatnim kolekcijama. Mnoge njegove skulpture izvedene su kao dela u javnom prostoru u Subotici, Novom Sadu, Kikindi i Somboru.

Stvarajući u duhu razumevanja prirode različitih vajarskih materijala i traganja za oblikom, u delu Save Halugina izdvajaju se dve velike celine. Prva, izražena u kamenu, obeležila je sam početak Haluginovog stvaranja i trajala gotovo dvadeset godina. Druga, koju karakteriše izbor bronze kao materijala drugačijih svojstava, omogućila je umetniku da intenzivno istražuje i ostvaruje pomake unutar svoje umetnosti od sredine osamdesetih godina do danas. Posebno mesto u Haluginovom opusu imaju crteži i slike. Sa izlaganjem crteža započinje veoma rano, već na početku svoje karijere. Iako su crteži česti pratioci njegovih skulptura, oni nikada nisu doslovne skice za „trajniji oblik“, već su autonomna dela.

Izložbu, koja će moći da se pogleda do 15. maja, prati katalog sa biografijom autora, bibliografijom, stručnim tekstom i intervjuom sa umetnikom (Nela Tonković, Suzana Vuksanović).

Podeli vest