Jovanka Broz i Borislava Lalović sa delegacijom u poseti poljoprivrednom centru u dolini Međerde Novinska agencija TANJUG Arhiv Jugoslavije.jpg
Jovanka Broz i Borislava Lalović sa delegacijom u poseti poljoprivrednom centru u dolini Međerde
Novinska agencija TANJUG Arhiv Jugoslavije

Jovanka Broz i Borislava Lalović sa delegacijom u poseti poljoprivrednom centru u dolini Međerde
Novinska agencija TANJUG Arhiv Jugoslavije

Umetnički program

BESPLATNA ARHIVSKA IZLOŽBA: „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ u Muzeju afričke umetnosti

10.03.2023.

BESPLATNA ARHIVSKA IZLOŽBA: „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ u Muzeju afričke umetnosti
Veličina Slova

Nova izložba u Muzeju afričke umetnosti „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ zakazana je za 18. mart, a svečano otvaranje je zakazano za 12 časova. Kustosi izložbe su Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević, Emilia Epštajn.

Gde se održava

Muzej afričke umetnosti


Kada se održava

18. mart


Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus” zasniva se na arhivskom materijalu i usmenim svedočanstvima Jugoslovena koji su počev od 1958. godine aktivno pružali pomoć alžirskom narodu tokom njihove borbe za nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti, sve do zvaničnog oslobođenja, 1962. godine.

Sećanja snimatelja Stevana Labudovića, službenice Crvenog krsta Maje Plavšić, jugoslovenskog ambasadora u Tunisu, Miloša Lalovića o kojem svedoči njegova supruga Borislava, pridodaju „ljudsku” notu istorijskim događajima koje često percipiramo kroz stroge hronologije i taksativno nabrajanje imena i događaja. Arhivskim materijalom, pomenutim usmenim svedočanstvima u režiji Mile Turajlić, pridružuju se i osnivači Muzeja afričke umetnosti – Zdravko Pečar, tada u ulozi ratnog dopisnika, i Veda Zagorac, na mestu atašea za štampu u jugoslovenskoj ambasadi u Tunisu.

unnamed.jpg
Maja Plavšić
Umetničko istraživački projekta Non-Aligned Newsreels uz podršku Filmskih novosti

Snimanjem razgovora sa protagonistima ove izložbe, Mila Turajlić i Maja Medić su zapravo kreirale novu, dragocenu arhivsku građu koja je, kako će se kasnije ispostaviti, bila poslednja prilika da se svedočanstva Maje Plavšić, Borislave Lalović i Stevana Labudovića zabeleže.

Novinski članci, fotografije, prepiske, depeše, kao i lični mobilijari, materijalni su tragovi zanosa i posvećenosti ideji solidarne mobilizacije. U fasciklama i na beleškama koje su isti ti ljudi vodili, dnevnicima i izveštajima koje su pisali, ali i na brošurama, razglednicama, novinskim člancima i drugim papirnim formatima koje su smatrali dovoljno važnim da budu sačuvani, prepoznajemo lične klasifikacije, oblikovane sopstvenim razumevanjem događaja, koje danas nosi poseban značaj za dublje razumevanje prošlosti u savremenom trenutku.

Jugoslovenski aerotransport prenosi pomoć u Bizertu Tunis Privatna arhiva porodice Plavšić Duduković.jpg
Jugoslovenski aerotransport prenosi pomoć u Bizertu Tunis
Privatna arhiva porodice Plavšić Duduković

Izložba se otvara u subotu, 18. marta u 12 časova u Muzeju afričke umetnosti, na dan kada je 1962. godine potpisan istorijski Sporazum u Evijanu kojim je okončan Alžirski rat za nezavisnost (1954–1962) i koji označava kraj francuskog kolonijalizma u ovom delu Afrike.

Tokom celog dana, od 10 do 18 časova, ulaz u Muzej afričke umetnosti biće slobodan za sve posetioce izložbe „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus”.
Prvo vođenje kroz izložbu održaće Mila Turajlić, jedna od autorki, u nedelju, 19. marta u 11 časova.

Realizaciju izložbe pomogli su: Crveni krst Srbije, Arhiva Filmskih novosti, Ambasada Alžira u Beogradu i Nacionalni arhiv Alžira, Arhiv Jugoslavije i Diplomatski arhiv Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Stevan Labudović i njegova 35mm kamera na stativu foto Maja Medić 2022.jpg
Stevan Labudović i njegova 35mm kamera na stativu
Maja Medić

Na izložbi je uključena građa iz Muzeja afričke umetnosti i privatnih arhiva porodica Plavšić-Duduković, Labudović i Lalović. Usmena svedočanstva deo su projekta „Non-Aligned Newsreels uz podršku Filmskih novosti“, režija i kamera Mila Turajlić, producent Maja Medić.

Više informacija na: www.mau.rs

Komplementarni program uz izložbu čine i projekcije dokumentarnog diptiha „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ rediteljke Mile Turajlić – od 13. do 22. marta u 18 i u 20.30 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Više informacija možete naći na: https://www.kcb.org.rs/2023/03/filmovi-mile-turajlic/

Zdravko Pečar i Veda Zagorac sa delegatima pozdravljaju humanitarnu pomoć iz Jugoslavije Privatna arhiva porodice Plavšić Duduković.jpg
Zdravko Pečar i Veda Zagorac sa delegatima pozdravljaju humanitarnu pomoć iz Jugoslavije
Privatna arhiva porodice Plavšić Duduković

Podeli vest