IMG_20230313_230028.jpg
Promo Galerija FLU

Promo Galerija FLU

Umetnički program

IZLOŽBA ZIDNOG SLIKARSTVA! Radove najboljih studenata možete videti u Galeriji FLU

15.03.2023.

IZLOŽBA ZIDNOG SLIKARSTVA! Radove najboljih studenata možete videti u Galeriji FLU
Veličina Slova

Kao integralni deo obrazovanja na slikarskom odseku FLU, nastava zidnog slikarstva postoji od njegovog osnivanja 1937. godine. Plejada velikih srpskih umetnika, profesora FLU , obučavala je studente tehnikama zidnog slikarstva, formirajući kadar stručan i osposobljen za izvođenje monumentalnih dela u mozaiku i fresci.

Gde se održava

Galerija FLU


Kada se održava

16 - 28. mart


Prolazeći kroz različite društvene okolnosti, a prateći razvojne etape slikarskog odseka i falulteta u celosti, nastava na ovom predmetu se konstantno menjala i usavršavala. Bogatstvo i različitost mozaičkih rukopisa i širok raspon u likovnom izrazu i tehnološkom pristupu potvrda su aktivnog i živog procesa nastave usmerenog ka individualnom razvoju studenata. Ono što objedinjuje, a čini prepoznatljivim mozaike studenata FLU, jeste upotreba prirodnog kamena, izuzetno zahtevnog mozaičkog materijala, koji zahvaljujući svojoj strukturi i raskošnom rasponu boja i nijansi omogućava slikarski pristup tehnici. Promovisanje studentskih mozaika je u tradiciji fakulteta, izlagačkom aktivnošću i postavljanjem mozaika sa temom životinja na spoljašnjem zidu ZOO vrta, počev od 1996. godine, gradeći najveći mozaički mural u Srbiji, sa preko 500 mozaika.

IMG_20230313_230139.jpg
Promo Galerija FLU

Izučavanje freske, sa svim tehničko tehnološkim preduslovima, u poslednjoj deceniji integrisano je u individualni slikarsko poetični razvoj, koji se neguje i usavršava u slikarskim klasama.

Stvaranjem boljih uslova za rad i opremanjem radionica najsavremenijim materijalima i alatima stvorena je posebna radna disciplina na predmetu, koja rezultira ne samo izvršavanjem zadatog školskog programa, već izuzetnim ostvarenjima, primećenim i nagrađivanim i van okvira škole. Najuspešniji mozaici i freske studenata sa svih nivoa studiranja godinama unazad stvaraju kolekciju fakulteta, a jedan njen deo predstavljen je na ovoj izložbi u izboru aktuelnih nastavnika: Zorana Graovca, Snežane Jovčić Olđe i Gorana Jovića.

Podeli vest