Milica Ćurčić i Jelena Milojević na plaži u Ševeningenu, 1918.godine.jpg
Milica Ćurčić i Jelena Milojević na plaži u Ševeningenu, 1918.godine
Etnografski muzej promo

Milica Ćurčić i Jelena Milojević na plaži u Ševeningenu, 1918.godine
Etnografski muzej promo

Umetnički program

ZAVIRITE U ŽIVOT UGLEDNE PORODICE GRUJIĆ: Izložba „Pogled iza čipkane zavese" u Etnografskom muzeju

23.03.2023.

ZAVIRITE U ŽIVOT UGLEDNE PORODICE GRUJIĆ: Izložba „Pogled iza čipkane zavese" u Etnografskom muzeju
Veličina Slova

Izložba "Pogled iza čipkane zavese" biće otvorena u petak 24. marta u 19 sati u Etnografskom Muzeju u Beogradu. Izložbu priređuje Dom Jevrema Grujića - Zbirka Šećerović Conić uz stručnu saradnju s Etnografskim muzejom u Beogradu.

Gde se održava

Etnografski muzej


Kada se održava

24. mart - 24. maj


Prikazujući različitie segmenata privatnog života ugledne porodice Grujići, kao i njihovih potomaka, izložba Pogled iza čipkane zavese predstavlja procese evropeizacije srpskog društva. 

Putem više od 100 izloženih predmeta koji su krasili porodični dom Grujića, moguće je stvoriti sliku jednog otmenog života beogradskih porodica koji su pratila određena, ali ne i nužno, rigidna pravila. Izložba daje odgovore na pitanja kako se organizovala čajanka, kako gala večera, na koji način se oblačilo, kako se ponašalo u društvu, koji su se kulturni događaji pratili i naravno, iznad svega, kako se vodila briljantna konverzacija. Sve ovo davalo je ton svakodnevici ove porodice.

03.Šoljica i tacnica kraljice Natalije.jpg
Šoljica i tacnica kraljice Natalije
Etnografski muzej promo

Upoznajući različite generacije ženskih članova porodice Grujić, kroz njihove aktivnosti, saznajemo više o vrednostima jedne sredine i jednog vremena, kao i o položaju žena iz višeg društvenog sloja.

Život prestonice sagledan putom ličnih predmeta, odnosno kroz kulturno nasleđe porodice Grujić i njihovih naslednika, omogućava uvid u težnje srpskog društva ka novim pogledima na život, novim perspektivama i izazovima.

Milica Milojević u salonu rezidencije Kraljevine Jugoslavije pred svoj prvi bal na Belgijskom dvoru, 1931. godine.jpg
Milica Milojević u salonu rezidencije Kraljevine Jugoslavije pred svoj prvi bal na Belgijskom dvoru, 1931. godine
Etnografski muzej promo

Autor izložbe je Lazar Šećerović, jedan od osnivača Doma Jevrema Grujića - Zbirka Šećerović Conić, uz stručnu saradnju sa Jelenom Sekulović, višim kustosom Etnografskog muzeja u Beogradu

Podeli vest