shutterstock_1734849737.jpg
shutterstock

shutterstock

Umetnički program

PODRŠKA GALERIJI „STARA KAPETANIJA": Nova manifestacija u oblasti kulture „Art zona Zemun”

30.03.2023.

PODRŠKA GALERIJI „STARA KAPETANIJA": Nova manifestacija u oblasti kulture „Art zona Zemun”
Veličina Slova

Gradska opština Zemun dobila je novu stalnu manifestaciju iz oblasti kulture pod nazivom „Art zona Zemun”, saopštila je ova opština.

Predsednik opštine Gavrilo Kovačević obišao je Umetničku galeriju „Stara kapetanija” gde je istakao da je cilj pokretanja 11. stalne manifestacije u okviru programa Gradske opštine Zemun da se spase ova galerija, kako ne bi bila prepuštena sama sebi.

– Ova galerija je u svom višedecenijskom radu kroz godišnje programe bila promoter likovnog stvaralaštva najvišeg umetničkog nivoa. Tako će biti i nadalje. Nova manifestacija će omogućiti mladim, neafirmisanim umetnicima prostor gde će izlagati svoje radove, a ljubitelji likovne umetnosti uživati u novim izložbama. Pomoći ćemo galeriji da postane reprezentativni prostor kako bi turisti koji dođu na naš kej imali šta i da vide, da kupe pokoji suvenir i ponesu lepe uspomene iz Zemuna – rekao je Kovačević.

Likovna manifestacija „Art zona Zemun” zamišljena je kao stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Gradsku opštinu Zemun. Tokom godine, u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija” u Zemunu će od februara do decembra biti organizovani programi – izložbe, slikarske radionice za omladinu, predavanja, promocije i performansi iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Kovačević je takođe podsetio da je početkom godine zaživela još jedna manifestacija pod nazivom „Zemunske promenade”.

– Ova manifestacija obuhvata dobro poznate simbole Zemuna, poput Zemunskog tamburaškog orkestra, Zemunskog kamernog orkestra i mnogobrojnih horova. I u ovom slučaju smo tu da pomognemo, kako bi sačuvali tradiciju i istakli sve ono što Zemun čini posebnim u odnosu na ostale delove Beograda – rekao je Kovačević.

Nove manifestacije su plod dobre saradnje sa Društvom likovnih i primenjenih umetnika Zemuna, Klubom matične kulture Zemuna, Turističkim društvom „Zemun”, kao i udruženjima i kulturnim poslenicima Zemuna.

Podeli vest