image003.png
Fotografija Jasne Vukos
promo

Fotografija Jasne Vukos
promo

Umetnički program

EDUKATIVNI I UMETNIČKI PROGRAMI ZA POPULARIZACIJU UMETNIČKE FOTOGRAFIJE: Počeo Beogradski mesec fotografije u Kući legata

31.03.2023.

EDUKATIVNI I UMETNIČKI PROGRAMI ZA POPULARIZACIJU UMETNIČKE FOTOGRAFIJE: Počeo Beogradski mesec fotografije u Kući legata
Veličina Slova

„Beogradski mesec fotografije“ i Kuća legata priredili su šesti Beogradski mesec fotografije „Kolorama“, koji je otvoren u Galeriji Kuće legata, u četvrtak, 30. marta u 19 časova.

Gde se održava

Kuća legata


Kada se održava

31. april


„Beogradski mesec fotografije” je međunarodni festival posvećen popularizaciji fotografije kroz edukativne i umetničke programe. Radove će predstaviti veliki broj fotografa kako iz Srbije tako i iz inostranstva od kojih će većina biti prisutna tokom trajanja festivala.

Program obuhvata, pored izložbi, i tribine, stručna vođenja i razgovore sa umetnicima i kritičarima.

Ovogodišnji „Beogradski mesec fotografije” predstaviće pet samostalnih projekata domaćih i međunarodnih fotografa (Jasna Vukos, Zuzana Pustaiova, Rožer Grasas, Evgenij Zaets, Alba Sera), kao i izložba dobitnika nagrada konkursa „Novi talenti 2023“, tri internacionalna autora Franciske Legat, Kean Laia, Tianjun Lia i domaćeg Stefana Pavića.

JASNA VUKOS „Atopos” je višegodišnji fotografski projekat koji se sastoji od niza autoportreta nastalih u hotelima. Rad predstavlja lično preispitivanje koncepta identiteta (kroz autoportret) i nemesta (kroz prostore hotela), i njihove međusobne veze. Jasnin rad je izabran za vizualno rešenje ovogodišnjeg Beogradskog meseca fotografije 2023.

ALBA SERA „Manual de gestos rusos” predstavlja seriju fotografija koja preispituje samu sebe, postavljajući pitanje kako se slike menjaju tokom vremena. Sakupljajući dve godine fotografije u različitim zemljama koje je posećivala kao i snimke privatnog života autorka stvara novie narative u kome se brišu granice između ličnog i onoga što to nije. Projekat je podržala Abasada kraljevine Španije u Srbiji.

ROŽER GRASAS „Atnea” je putovanje, fizičko i simbolično, kroz Evropu obeleženo depresijom i razočaranjem. To je putovanje od severa ka jugu, od imućne do osiromašene Evrope, od savremene krize vrednosti do izvorne vrednosti ideja. Izložbu je podržala Delegacija vlade Katalonije za jugoistočnu Evropu.

EVGENIJ ZAETS „Naručeni haos” je projekat u autor iz Kijeva istražuje u kojoj meri destrukcija i haos mogu da postanu dopadljivi i prijatni u vizuelnom smislu. Kustoskinja izložbe je Ana Šćepanović

ZUZANA PUSTAIOVA se bavi stereotipima u današnjem društvu. „Jedan dan svaki dan” je projekat koji istražuje tanku liniju kada se korisna rutina pretvara u patologiju. Izložbu je podržala Ambasada republike Slovačke u Srbiji i Konzulata za umetnost Slovačke.

„Novi talenti 2023” je konkurs za mlade fotografe i sastavni je deo svakog Beogradskog meseca fotografije. Na izložbi će biti predstavljeni projekti četvoro ovogodišnjih pobednika.

Projekat Tianjun Lija „La Luna iel Hacedor” je umetničko istraživanje ljudskog iskustva suočenog sa ogromnom snagom prirode.

U svom projektu „Pakleni raj” Franciska Legat sarađujući sa roditeljima i, koristeći svoju maštu, ponovo je stvorila eru mađarske iz vremena socijalizma.

Kean Lai je zainteresovan da koristi jezik fotografije za istraživanje odnosa između fikcije i stvarnosti. U svom projektu svakodnevno okruženje pretvara u poetske apstraktne fotografije.

Najveći interes Stefana Pavića su ljudi I njihove različitosti, ljudski duh i njihov odnos prema prirodi.

Podeli vest