Sara Munari FB.png
promo

promo

Umetnički program

UMETNIČKI PRISTUP EMOTIVNOM GUBITKU BLIŽNJIH KOJI SU TEŠKO OBOLELI: Izložba „Nemojte da kažete mojoj majci“ Sare Munari otvorena u Italijanskom institutu za kulturu

10.04.2023.

UMETNIČKI PRISTUP EMOTIVNOM GUBITKU BLIŽNJIH KOJI SU TEŠKO OBOLELI: Izložba „Nemojte da kažete mojoj majci“ Sare Munari otvorena u Italijanskom institutu za kulturu
Veličina Slova

U okviru festivala Beogradski mesec fotografije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu „Nemojte da kažete mojoj majci“ Sare Munari, koja se održava od 3. do 27. aprila u Institutu. Izložbu je priredio Simone Aconi.

Gde se održava

Italijanski institut za kulturu


Kada se održava

27. april


Izložba predstavlja apsurdno putovanje na planetu Musa 23 MUnari SAra na koje je autorka otišla kako bi pronašla oca, obolelog od Alchajmera. Reč je o metafori o nesposobnosti komunikacije i emotivnom gubitku bližnjih, kada boluju od tako teških bolesti. Putovanje će se završiti rastankom od vanzemaljskog bića (njenog oca) kog će morati da ostavi na toj planeti, što se događa zbog bolesti kod koje nije moguće poboljšanje. Sara radi za Rasu ((Rational Aeronautics and Space Administration),, umesto za Nasu ((National Aeronautics and Space Administration),, jer je sve iracionalno i Rasa je Sara ako se obrnu slogovi. Autorka, koja je sada već u godinama, može da ispriča sve o svojim otkrićima. Ironični odabir pristupa vezan je za oca, veoma društvenu i maštovitu osobu, ljubitelja svega što se tiče svemira i mogućnosti postojanja drugih oblika života. Izložena dela imaju oblik stare, pohabane i iznova otkrivene, rukom izrađene, arhive. Sačinjena su od fotografija i lažnih dokumenata koji pričaju priču. Izložba se završava mogućnošću da je sve možda bio san, a ne stvarnost. Međutim, autorka je u svojoj sobi, nakon što se probudila, pronašla fotografije koje dokazuju suprotno. Video-zapis sa snimcima planete dokazuje da se putovanje, neko putovanje, desilo. Razlog odabira ovakvog naslova jeste činjenica da bi njena majka, kad bi otkrila ovu priču, pomislila da je Sara poludela, stoga, bolje da joj ne kažemo.


Izložba će biti otvorena do 27. aprila 2023.  i može se pogledati od ponedeljka do četvrtka od 10.00 do 17.00 časova i petkom od 10.00 do 15.00 časova.

Podeli vest