iva 50 po duzoj strani.jpg
Tina Marić

Tina Marić

Umetnički program

MAGIČAN SVET MAJČINSTVA INSPIRACIJA JE ZA UMETNIČKU FOTOGRAFIJU: Izložba Tine Marić istražuje prenatalni život

12.04.2023.

MAGIČAN SVET MAJČINSTVA INSPIRACIJA JE ZA UMETNIČKU FOTOGRAFIJU: Izložba Tine Marić istražuje prenatalni život
Veličina Slova

Izložba umetničkih fotografija pod nazivom Drugo stanje autorke Tine Marić otovrena je do 20. aprila u galeriji Singidunum.

Gde se održava

Galerija Singidunum


Kada se održava

20. april


Žena u blaženom stanju je vekovima inspirisala poete i umetnike, upravo zbog svoje magije koju niko osim nje ne može da spozna: a to je da oseti i osluškuje život koji raste u njoj. Od praistorije do danas umetnost, kao medij komunikacije i dokumentacije, teži da predstavi ono što je nevidljivo i nepoznato: prenatalni život. Autorka umetničkih fotografija, Tina Marić, koja prikazuje ženu u raznim fazama trudnoće, poziva posmatrača da uroni u magičan svet majčinstva posmatrajući transformaciju žene kako spolja, tako i iznutra. Ona nas podseća da je božanska moć prokreacije ovaploćena u ženi, kao i da je stvaranje novog života glavna uloga čovečanstva. Njeni radovi, uz pomoć igre kolorita i svetla prikazuju lepotu ženskog tela u blaženom stanju, i svedoče da je tako senzitivno, ženstveno i suptilno biće zapravo obdareno neverovatnom snagom koja rezultira stvaranjem jednog novog života.

Poigravajući se različitim fotografskim tehnikama autorka smelo odabira najrazličitije ambijente u koje uranja svoje junakinje. Ovekovečena u bezvremenskoj crno-beloj tehnici ili okupana kolorom ženska tela na njenim fotografijama su u savršenoj simbiozi sa prirodom ili su pak udobno smeštena u dobro odabranom urbanom pejzažu. Njena estetika je odmah prepoznatljiva: kao senzitivan interpretator sveta koji je spoznala, svoje intimno iskustvo pretače u fotografiju.

Podeli vest