J. Seničić - Komšije_02.jpg
Jelena Seničić

Jelena Seničić

Umetnički program

IZLOŽBA NA KOJOJ JE GLAVNI AKTER STOLICA: Fotografije Jelene Seničić u Staroj kapetaniji govore o svakodnevnom predmetu koji je ogledalo čoveka

12.04.2023.

IZLOŽBA NA KOJOJ JE GLAVNI AKTER STOLICA: Fotografije Jelene Seničić u Staroj kapetaniji govore o svakodnevnom predmetu koji je ogledalo čoveka
Veličina Slova

U Umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu, od 12. do 23. aprila, u okviru festivala “Belgrade Photo Month” biće prikazana izložba „Mi, ljudi” umetnice Jelene Seničić.

Gde se održava

Galerija Stara kapetanija, Zemun


Kada se održava

23. april


Autorka će se publici predstaviti serijom fotografija čiji je glavni akter stolica. Ovaj predmet svakodnevne upotrebe, koji često previđamo, za Jelenu je mnogo više: stolica je paradigma čoveka. Ona može biti ogledalo ljudskog karaktera, ali i specifičan dokaz njegovog prisustva. Ona je izraz njegovog položaja - kako u društvu, tako i u prostoru. Stolica vremenom počinje da liči na svog vlasnika, a njena (ne)udobnost svedočanstvo je individualnog odnosa prema životu.

Posmatrajući stolice, pažljivo kadrirdane i smeštene u specifičan kontekst, analizirajući njihov izgled, formu, starost i stanje, bićemo u prilici da spoznamo i priče njhovih korisnika, a deskriptivni nazivi koji prate radove dodaće ovoj avanturi jednu latentno duhovitu notu.

Izložba „Mi, ljudi“ predstavlja presek istoimenog umetničko-dokumentarnog projekta započetog još 2016. godine, ali vremeniski neograničenog, jer se njegov glavni subjekat: stolica, u najrazličitijim pojavnim oblicima nalazi svuda i uvek oko nas.

Jelena Seničić diplomirala je (2000) i magistrirala (2004) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Paralelno sa karijerom u marketinškoj industriji, koju započinje po završetku osnovnih studija, povremeno predaje grafički dizajn u Srednjoj školi za dizajn i Visokoj školi strukovnih studija beogradska politehnika. Aktivno se bavi fotografijom i ilustracijom, u kojoj oblasti je dobitnik nekoliko nagrada. Izlagala je na četiri samostalne i pedeset grupnih izložbi. Jedna je od troje osnovača festivala „Belgrade Photo Month“ 2016. godine.

Podeli vest