Italija je u modi - vizual.jpg
promo

promo

Umetnički program

SVETSKA IZLOŽBA „ITALIJA JE U MODI" PREDSTAVLJENA U ETNOGRAFSKOM MUZEJU: 50 legendarnih haljina koje su nosile filmske dive je stiglo u Beograd

05.05.2023.

SVETSKA IZLOŽBA „ITALIJA JE U MODI" PREDSTAVLJENA U ETNOGRAFSKOM MUZEJU: 50 legendarnih haljina koje su nosile filmske dive je stiglo u Beograd
Veličina Slova

Etnografski muzej i modna agencija Fabrika, u saradnji s Ambasadom Italije u Beogradu, uz podršku Ministarstava kulture Srbije i Italije, grada Rima i Italijanske privredne komore predstavljaju izložbu svetskog formata „Italija je u modi", autora i kustosa Stefana Dominele.

Gde se održava

Etnografski muzej


Kada se održava

25. maj


Posetioci će po prvi put u Srbiji imati priliku da vide bisere italijanske mode koji do sada nisu bili dostupni javnosti, a potiču iz arhiva najvećih modnih kuća u Italiji. 

Nakon gostovanja u Seulu, izložba u Beogradu premijerno prikazuje 50 legendarnih haljina i kostima koje su nosile filmske dive, kao kulturno obeležje duha i sentimenta pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. 

Među 50 ekskluzivnih eksponata nalazi se mala crna haljina koju je Ana Manjani nosila na dodeli Oskara, filmski kostimi Odri Hepbern i Anite Ekberg, žersej haljine Lane Tarner i Kim Novak i mnoge druge.

Izložbu će otvoriti potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, uz pozdravne reči autora izložbe Stefana Dominele, direktorke modne agencije Fabrika Vesne Mandić i direktora Etnografskog muzeja Marka Krstića. 

Prateći program izložbe čini revija filmova (Kaktusov cvet, Sladak život, Imitacija života, Rat i mir, Evropa 51, uz specijalnu projekciju našeg klasika Ljubav i moda) u kojima su nošene haljine i kostimi koji će biti prikazani u Jugoslovenskoj kinoteci od 6. do 8. maja 2023.

Izložba Italija je u modi biće otvorena do 19. maja u Etnografskom muzeju u Beogradu, a tokom izložbe Muzej će raditi svih sedam dana u nedelji do 20 časova.

Podeli vest