image001 (1).jpg
promo

promo

Umetnički program

ENERGIJA OPTIMIZMA NASUPROT TEŽINI BIVSTVA: Izložba skulptura arhitekte Aleksandra Leka u Parobrodu

05.05.2023.

ENERGIJA OPTIMIZMA NASUPROT TEŽINI BIVSTVA: Izložba skulptura arhitekte Aleksandra Leka u Parobrodu
Veličina Slova

U UK Parobrod otvorena je izložba skulptura i crteža Aleksandra Leka pod nazivom „Lekoviti univerzum“ na kojoj je prikazan izbor radova nastalih u periodu od 1989-2023. godine.

Gde se održava

UK Parobrod


Kada se održava

15. maj


U svojoj potrazi za odgovorima Aleksandar Leko se već više od tri decenije, pored arhitekture u njenim raznim aspektima, bavi i skulpturom kao sredstvom materijalizacije svojih razmišljanja i unutrašnjih spoznaja.  

Lekove skulpture su u likovnoj izražajnosti rudimentarne, stroge i opominjuće, forme kao i primenjeni materijali, uglavnom čelik i kamen, simbolizuju težinu bivstva suočenog sa nepojmljivim ali i nepravdom dok im, sa druge strane, njihova ritmička razigranost daje energiju optimizma. One govore o čoveku, kroz kontinuum vrste, o jedinci u mnoštvu i nesagledivom okruženju. Pored ove prve grupe prikazane su i skulpture koje su cinične i provokativne a koje autor nekada potpisuje sa „Par le Sculpteur Provocateur“. Te druge pružaju uvid u Lekovo viđenje savremenog društva i čoveka sa raznim manama, koji bi da nisu štetni bili komični. 

Kako sam autor kaže o razvojnom putu njegove skulpture „Otpočeo sam sa biblijskom tematikom da bih se, u nekom trenutku, obreo u stilizovanom univerzumu, materijalizujući slike koje su mi se javljale, danas shvatajući da je sve to jedno. Moje interesovanje za istoriju, arhitekturu, umetnost, religije, pronašlo je svoj plastički izraz u „Lekovitom univerzumu“ koji je pred vama.“ 

Aleksandar Leko je rođen 1964. godine u Beogradu gde se i školovao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U dobi od 12 godina rešio je da postane arhitekta i do danas se nije pokajao. Od 1991. godine živi i radi u Beogradu i Beču. Bavi se projektovanjem, projektnim menadžmentom, enterijerom, dizajnom izložbi, muzeologijom, arhivistikom, istorijskim i simbolističkim istraživanjima, arhitektonskom kritikom i skulpturom, po pozivu drži predavanja iz oblasti arhitekture, umetnosti i antikviteta. Projektovao je brojne i izveo nekolike objekte u Austriji i Srbiji. Učestvovao je na mnogim izložbama i arhitektonskim i vajarskim konkursima. Više puta je nagrađivan. U dva mandata vodio je Komisiju za međunarodnu saradnju Inženjerske komore Srbije. Bio je član Saveta dijaspore Savezne vlade Savezne republike Jugoslavije (2001-3). Član je DAB, UAS, IKS i ULUPUDS. Govori pet jezika.

Podeli vest