02.jpg
Pryor Dodge

Pryor Dodge

Umetnički program

PRVA ŽENA FOTOGRAF ANIMALISTA: U Muzeju primenjene umetnosti izložba posvećena Kamili Ili Kofler

09.05.2023.

PRVA ŽENA FOTOGRAF ANIMALISTA: U Muzeju primenjene umetnosti izložba posvećena Kamili Ili Kofler
Veličina Slova

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu 11. maja biće otvorena izložba posvećena fotografu Kamili Ili Kofler (1911 – 1955).

Gde se održava

Muzej primenjene umetnosti


Kada se održava

24. jun


Kamila Kofler je umetničko školovanje započela na vajarskom odseku Umetničke škole u Beogradu, gde je uzela presudonim „Ylla“, da bi potom karijeru nastavila u Parizu i Njujorku, baveći se fotografijom. Kao prva žena fotograf animalista posvetila se snimanju životinja – kućnih ljubimaca, stanovnika zoo vrtova, u afričkoj divljini i predelima Indije – s dubokim poštovanjem njihovog karaktera i ličnosti, kao da se radi o ljudskim bićima. Fotografije, uglavnom rađene u serijama, objavljivanje su u časopisima, izlagane u mnogim čuvenim svetskim galerijama i prikazivane u tematskim slikovnicama uz tekstove autora poput Žaka Prevera.

Na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti biće predstavljene digitalne reprodukcije Ilinih fotografija i dokumentarnog materijala, koje je Muzeju ustupio gospodin Prajor Dodž, Ilin naslednik i vlasnik autorskih prava nad njenom zaostavštinom. Kao gost Muzeja primenjene umetnosti, gospodin Dodž će prisustvovati otvaranju izložbe i održaće predavanje o Ili Kofler (na engleskom jeziku), pod nazivom "Ylla, the person", u petak, 12. maja u 17 časova. Izložbu prati katalog, a tokom njenog trajanja, do 24. juna, biće održavana stručna vođenja, predavanja i fotografske radionice.

Podeli vest