polaroid 03.JPG
promo

promo

Umetnički program

SERIJA FOTOGRAFIJA ZEMLJE, PRIRODE I NEBA: Fotografije Olivere Savić Popović traže pogled posmatrača kao saučesnika u istraživanju prizora

09.05.2023.

SERIJA FOTOGRAFIJA ZEMLJE, PRIRODE I NEBA: Fotografije Olivere Savić Popović traže pogled posmatrača kao saučesnika u istraživanju prizora
Veličina Slova

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 9. maja u 19 časova biće otvorena izložba „Produženi pogled" Olivere Savić Popović.

Gde se održava

Kolarčeva zadužbina


Kada se održava

27. maj


Olivera Savić se, na izložbi u Zadužbini Ilije M. Kolarca, predstavlja serijom fotografija prirode, zemlje i neba. Slikarka po obrazovanju ona, neretko, menja likovne medije u svojoj potrazi za mestom sklada u nedokučivosti prirode.

Jednostavnost i univerzalnost prizora najpre zbuni posmatrača prepoznatljivošću koju i sam medij fotografije, kao dokumentaran, podcrtava. Ove fotografije imaju pomeren rakurs u percepciji koji uvodi sama tema, računaju na pogled posmatrača kao saučesnika u istraživanju izdvojenog prizora. Koloritne promene svetla koje linija spaja i razdvaja daju prostorni opis zemlje i neba. Pogled uveličava okvir avionskog prozora za sliku neba. Dramu prirode koju nose voda i nebo umiruje zrak svetla koji obasjava probodena igla kopna, unoseći mir usred nadolazeće bure. Izrazita likovnost fotografija, svedena na osnovne elemente u prirodi, sam medij stavlja u službu realizacije poruke, a preciznom artikulacijom ličnih uvida, autorka upućuje i uključuje posmatrača. Za slikarku Oliveru Savić paleta je stalno prisutna, a preciznim pogledom (viđenjem) dolazi i reakcija na ponuđeni izbor i želja da ga zabeleži i sačuva i kroz njega progovori, navodi u tekstu izložbe Dragica Vuković, istoričarka umetnosti.

Podeli vest