20230501_122328.jpg
promo

promo

Umetnički program

VODA I ZEMLJA NA SLIKAMA VESNE DŽAKIĆ: Izložba „Odraz zvezde u Panonskom moru“ u Centru za kulturu Grocka predstavlja ravnicu ispunjenu životnom radnošću i vedrim bojama

17.05.2023.

VODA I ZEMLJA NA SLIKAMA VESNE DŽAKIĆ: Izložba „Odraz zvezde u Panonskom moru“ u Centru za kulturu Grocka predstavlja ravnicu ispunjenu životnom radnošću i vedrim bojama
Veličina Slova

Samostalna izložba slika pod nazivom „Odraz zvezde u Panonskom moru“ beogradske umetnice Vesne Džakić biće otvorena u četvrtak, 18. maja 2023. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, spomeniku kulture i ujedno galeriji Centra za kulturu Grocka.

Gde se održava

Centar za kulturu Grocka


Kada se održava

5. jun


Izložbu koja slavi Međunarodni dan muzeja 18. maj u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, otvoriće Zorica Atić, istoričarka umetnosti. Prilikom predstavljanja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke. 

„Na platnima Vesne Džakić dominiraju dva životodavna elementa, voda i zemlja, koja postoje jednovremeno – Panonsko more koje ustupa mesto Panoniji. Nestanak jedne samo je promena oblika; ali isto tako bez nestanka ne bi došlo do početka. Iz dubina Panonskog mora dižu se zvezde i korali, koji su začetak belih cvetova povezanih grubom vrežom, iz kojih će nići tikve, izmešani sa zaumnim oblicima i bojama orhideja, koje su same sebi svrha; cvet, a ne plod. Stoga slikarka ima jedinu moguću formu za ovakvo poimanje sveta, a to je vertikala; potpuno je svejedno da li je svet na njoj posmatran odozdo ili odozgo, u zavisnosti da li se posmatra ono što je bilo ili ono što će biti. Jer vreme i mesto tu ne postoje. Sve se dešava jednovremeno i na istom mestu – svakodnevni pejzaž i retko viđena egzotika, sadašnjost koja će u budućnosti već biti prošlost...“ navodi Ana Bujić u uvodnoj reči kataloga izložbe.

Vesna Džakić (1972) rođena je u Zemunu, Beograd. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna (FPUD) Univerziteta u Beogradu 1997. godine, gde je i magistrirala na grafičkom odseku 2003. godine. Ostvarila je dvanaest samostalnih izložbi i izlagala na brojnim grupnim postavkama u zemlji i inostranstvu (Hrvatska, Grčka, Rumunija, Poljska, Belgija, Kina...). Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). U statusu je samostalnog umetnika. Učesnica je više likovnih kolonija. Dobitnica je prve nagrade za grafiku, EX LIBRIS izložba, Galerija 107, Zemun, 2009. godine. Bavi se slikarstvom i grafikom. Živi i radi u Beogradu.

Podeli vest