PLAKAT izlozbe 100 GODINA BALETA.jpg
promo

promo

Umetnički program

NARODNO POZORIŠTE OBELEŽAVA STOGODIŠNJICU BALETA: Otvaranje izložbe „Jedan vek Baleta – drugih pedeset godina“

05.06.2023.

NARODNO POZORIŠTE OBELEŽAVA STOGODIŠNJICU BALETA: Otvaranje izložbe „Jedan vek Baleta – drugih pedeset godina“
Veličina Slova

U okviru svečanog obeležavanja stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, u četvrtak, 1. juna u Muzeju nacionalnog teatra otovrena je izložba „Jedan vek Baleta – drugih pedeset godina“, posvećena tom značajnom jubileju.

Gde se održava

Narodno pozorište


Kada se održava

30. jun


Postavku „Jedan vek Baleta – drugih pedeset godina“, koja obuhvata period od 1973. do 2023. godine, priredila je baletski kritičar i pedagog Milena Jauković.

„Izložba je okrenuta prikazu celokupne baletske produkcije u proteklih pedeset godina, ukazujući na ona koreografska ostvarenja i scenske postavke koje su imale naročiti uticaj i ostvarile značajan uspeh u vremenu u kome su nastale. U tom periodu premijerno je izvedeno 99 baletskih ostvarenja na Velikoj sceni i 14 na Maloj sceni, što nas upućuje na impozantan podatak o ukupno 113 realizovanih premijera. Ovaj retrospektivni uvid u baletski repertoar pretežno će biti pružen kroz brojne fotografije, na kojima će se naći najistaknutiji baletski umetnici i članovi baletskog ansambla. Izložbeni prostor, pored ostalog, biće obogaćen i autentičnim baletskim kostimima, scenskom rekvizitom, kao i originalnim skicama idejnih scenografskih rešenja“, kaže Milena Jauković.

„Izložba je podeljena na dva segmenta: prvim dočaravamo scenski doživljaj krozscenografske skice i figure nekih najznačajnijih baletskih umetnika, dok u drugom oživljavamo scenske živote osamnaest od preko sto realizovanih baletskih naslova. Odabir nije bio lak, težnja je bila da se prikažu vodeći baletski umetnici i predstave kreirane u što više različitih stilova i žanrova, sa najviše uspeha u zemlji i inostranstvu, najdužim scenskim trajanjem, najboljim kritikama“… napominje autorka Stevanović. 

Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović podseća da su povodom ovog značajnog jubileja osmišljene brojne aktivnosti koje imaju za cilj da se na dostojan način obeleži taj trenutak.

„Posle veoma zapažene premijere baleta Gusar/ Le Corsaire kojom smo obeležili kraj jedne epohe, a istovremeno svečano ušli u novu, otvaramo izložbu  koja će nas kao vremeplov provesti kroz zlatnu istoriju našeg Baleta. Ovaj svojevrsni artefakt predstavlja  svedočanstvo jednog veka koji je iza nas, ali  i postavlja temelje za buduću epohu. Dragoceni su momenti koji su sačuvani i mogućnost da zavirimo u vreme u kojem su živeli i stvarali naši najistaknutiji baletski umetnici. Željno iščekujemo i novu premijeru - Baletski triptih koji predstavlja omaž prošlom vremenu, ali u novoj viziji savremene koreografije i samim tim spaja vreme kroz dimenziju prošlosti i budućnosti“, najavljuje Ana Pavlović.

Podeli vest