Sa izložbe Kad će David da se vrati.jpg
promo

promo

Umetnički program

MOŽE LI SLIKA IZ DIGITALNIH MEDIJA DA POSTANE SUVERENO UMETNIČKO DELO: Izložba „Fleka na zidu" Aleksandra Rakezića istražuje ovo pitanje

12.02.2024.

MOŽE LI SLIKA IZ DIGITALNIH MEDIJA DA POSTANE SUVERENO UMETNIČKO DELO: Izložba „Fleka na zidu" Aleksandra Rakezića istražuje ovo pitanje
Veličina Slova

Izložba „Fleka na zidu" Aleksandra Rakezića biće otvorena u utorak, 13. februara u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Gde se održava

Galerija Kolarčeve zadužbine


Kada se održava

24. februar


Može li slika preuzeta iz masovnih medija koja je odbačena od strane kulturne javnosti tradicionalnim slikarskim postupkom prevazići status replike i postati suvereno umetničko delo? Serija slika pod nazivom „Imago" nastala u okviru doktorskog umetničkog projekta na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Okosnica istraživanja je fenomen slike sa fokusom na slikama iz masovnih medija, pre svega iz digitalne sfere. Predlošci su digitalne kompjuterski generisane ili fotomontirane slike bez autorstva koje u sebi sadrže motiv srca. Ovakve sadržaje koje ljudi razmenjuju u digitalnoj komunikaciji, mogu se naći i na pozadinama (volpejpr) telefona i računara. Serija ilustruje varijacije na tu temu, konstantno tretirajući svaki komad kao klasicističko delo štafelajnog slikarstva čime se preispituje savremeno slikarstvo i njegove tematske i formalne granice. Slike su svuda oko nas i rapidno se umnožavaju prenagomilavajući našu pažnju, našu ograničenu emotivnu i arhivsku memoriju. Slike kojima smo bombardovani gotovo refleksno osuđujemo kao umetničke ili neumetničke, dobre ili loše, politične ili apolitične upravo na osnovu viška vrednosti koje one nose u sebi. Praksa pokazuje da se najlakše odbacuju i stigmatizuju medijske slike koje su puke poruke društvu kapitalizma. Upravo ovakve medijske slike su poslužile kao inspiracija za seriju radova čiji je deo prikazan na izložbi Fleka na zidu.

Na izložbi će biti prikazane slike iz ciklusa „Imago, ambijentalna instalacija i arhiva umetnikovih predložaka" koji su inspirisali nastanak izložbe „Fleka na zidu". Koncepcija postavke nastaje kao rezultat dijaloga sa istoričarem umetnosti Lavom Mrenovićem.

Izložba će biti otvorena do 24. februara radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

Podeli vest