unnamed.jpg
promo

promo

Umetnički program

IZLOŽBA POSVEĆENA POSLEDNJOJ ŽIVOTNOJ ETAPI VELIKOG PROSVETITELJA: „Dositejev dolazak u Beograd" u Muzeju Vuka i Dositeja obeležava 100 godina od smrti velikana

12.02.2024.

IZLOŽBA POSVEĆENA POSLEDNJOJ ŽIVOTNOJ ETAPI VELIKOG PROSVETITELJA: „Dositejev dolazak u Beograd" u Muzeju Vuka i Dositeja obeležava 100 godina od smrti velikana
Veličina Slova

Izložba „Dositejev dolazak u Beograd" u Muzeju Vuka i Dositeja, posvećena poslednjoj životnoj etapi velikana srpske kulture, Dositeja Obradovića predstavljena je do 28. februara.

Gde se održava

Muzej Vuka i Dositeja


Kada se održava

2. februar


Među izloženim delima izdvajaju se pisma koja je Dositej Obradović razmenjivao sa bliskim prijateljima tokom boravka u Zemunu i Beogradu. Sve stranice pisama biđe dostupne zainteresovanim posetiocima u elektronskoj formi, sa prepisom preuzetim iz Sabranih dela Dositeja Obradovića u šest knjiga, u izdanju Zadužbine Dositej Obradović. Na izložbi će biti predstavljena i arhivska građa vezana za obeležavanje sto godina od Dositejeve smrti i postavljanje spomenika 1914. godine -- program svečanosti otkrivanja spomenika, program svečane predstave Srpskog kraljevskog narodnog pozorišta i pozivnice za banket Beogradske opštine. 

Izložbu će otvoriti Ljiljana Čubrić, muzejska savetnica u penziji, koja će zajedno sa teoretičarkom književnosti, prof. dr Jasminom Ahmetagić i autorkom Elianom Gavrilović, muzejskom savetnicom iz Muzeja Vuka i Dositeja, govoriti o knjizi posvećenoj Dositeju Obradoviću. 

Muzej Vuka i Dositeja koji je u sastavu Narodnog muzeja Srbije, po svojoj memorijalnoj koncepciji posvećen je prosvetitelju i prvom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću. Izložbom o Dositejevoj poslednjoj životnoj etapi i sveobuhvatnoj knjizi o njegovom životu, Muzej Vuka i Dositeja uspešno doprinosi inovativnom sagledavanju značaja lika i dela Dositeja Obradovića sa ciljem predstavljanja javnosti neiscrpne riznice srpske kulturne baštine. 

Podeli vest