2798a74631524c8b188fde1da5590fbf_5205591760.jpg
promo

promo

Umetnički program

FENOMEN CRNOTRAVSKE GRADITELJSKE DELATNOSTI I PEČALBARSKOG DUHA: Izložba o čuvenim graditeljima u Zavodu za zaštitu spomenika kulture

12.03.2024.

FENOMEN CRNOTRAVSKE GRADITELJSKE DELATNOSTI I PEČALBARSKOG DUHA: Izložba o čuvenim graditeljima u Zavodu za zaštitu spomenika kulture
Veličina Slova

Izložba „Crnotravci graditelji Beograda: graditeljska delatnost pečalbara crnotravskog kraja u Beogradu u 19. i prvoj polovini 20. veka” biće otvorena u četvrtak, 14. marta, u 14 časova.

Gde se održava

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda


Kada se održava

31. decembar


Izložba „Crnotravci graditelji Beograda: graditeljska delatnost pečalbara crnotravskog kraja u Beogradu u 19. i prvoj polovini 20. veka”, koju organizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Udruženjem Crnotravaca Beograd i Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, biće otvorena u četvrtak, 14. marta, u 14 sati u sali Zavoda na Kalemegdanu, saopšteno je iz ovog zavoda.

Autori izložbe su Tatjana Videnović, arhitekta i konzervator savetnik, i Ognjen Tutić, master istoričar umetnosti.

Ciljevi izložbe su osvetljavanje fenomena crnotravske graditeljske delatnosti i pečalbarskog duha, kao i bliže upoznavanje sa pojedincima i grupama, dunđerima, samoukim majstorima, neimarima, ali i afirmisanim graditeljima i inženjerima poreklom iz Crne Trave, koji su odigrali značajnu ulogu u izgradnji vizuelnog identiteta Beograda u ključnim fazama njegovog urbanističkog i graditeljskog razvoja.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila ove godine.

Podeli vest