031f1b4c7366514c7b2ee787d412f22a_8998615770.jpg
promo

promo

Umetnički program

UNUTRAŠNJA ARHITEKTURA U DRVETU: Izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda o Petru Zariću i u Narodnom muzeju Valjeva

18.03.2024.

UNUTRAŠNJA ARHITEKTURA U DRVETU: Izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda o Petru Zariću i u Narodnom muzeju Valjeva
Veličina Slova

Nakon uspešne realizacije izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda o Petru Zariću u Galeriji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Valjevu podržao je inicijativu da se izložba predstavi i valjevskoj publici.

Kada se održava

19. mart


U okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva svečano će biti otvorena izložba „Petar Zarić / Stručno crtanje i detaljisanje / Obrada drveta / Unutrašnja arhitektura u drvetu” sutra u 18 sati u Galeriji Narodnog muzeja Valjeva.

Nakon 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Petra Zarića, rođenog Valjevca, predstavljene su njegove originalne skice, kao i projekti i fotografije radova, komadi nameštaja i drugi elementi enterijera, izrađeni ikonostasi i crkveni nameštaj, lične fotografije i predmeti sačuvani u porodici. Autori izložbe i kataloga su Snežana Negovanović i Dobrila Ivanić Zdravković, unuka Petra Zarića.

Tokom rada na obnovi Centralne kule Starog sajmišta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je kontaktirao s potomcima Petra Zarića, u čijoj bogatoj zaostavštini je sačuvan i album s fotografijama koje je Zarić lično snimio pri uređenju enterijera prostorija Centralnog paviljona i Zadužbine Nikole Spasića u kompleksu novoizgrađenog Beogradskog sajma 1937. godine.

Podeli vest