turen 3.jpg
Muzej Jugoslavije promo

Muzej Jugoslavije promo

Umetnički program

SUPIJERA KOJA JE POSTALA DEO JUGOSLOVENSKOG KULTURNOG NASLEĐA: Izložba „Turen kralja Petra II“ u Muzeju Jugoslavije je produžena do 31. marta

18.03.2024.

SUPIJERA KOJA JE POSTALA DEO JUGOSLOVENSKOG KULTURNOG NASLEĐA: Izložba „Turen kralja Petra II“ u Muzeju Jugoslavije je produžena do 31. marta
Veličina Slova

Zbog velikog interesovanja publike izložba „Turen kralja Petra II“ je produžena do 31. marta 2024. godine.

Gde se održava

Muzej Jugoslavije


Kada se održava

31. mart


Izložba je realizovana oko poklona radionice Stanišić i sinovi iz 1934. godine, jedne od najznačajnijih jugoslovenskih umetničkih radionica za fotokeramiku i umetničko staklo iz Sombora koja je u svom radu bila blisko povezana sa dvorom Kraljevine Jugoslavije i kasnije sa Kabinetom predsednika republike.

Naziv predmeta turen (tureen) je francuskog porekla i u kulturi obedovanja označava tip posude u vidu činije sa poklopcem – supijeru. Etimološki se vezuje i za ime jednog od najvećih vojnih komandanata u istoriji Francuske 17. veka, Maršala Turena. U doba Luja XIV turen predstavlja najraskošniju posudu od keramike ili od srebra iz koje se
služilo prvo jelo na svečanom kraljevskom banketu. Tokom 18. i 19. veka taj tip luksuznih porcelanskih predmeta bio je uobičajen u dvorskoj kulturi darivanja.

Značaj ovog predmeta utoliko je veći jer je reč o retko sačuvanom predmetu od porcelana sa državnim simbolom kraljevine Jugoslavije i pripada reprezentativnom jugoslovenskom kulturnom nasleđu i kulturi darivanja jugoslovenskog kralja dok je istovremeno i svedočanstvo o odnosu običnog čoveka i vladara u kulturi poklanjanja.

Oslanjajući se na tradicionalnu dvorsku kulturu, ikonografija turena koji je poklonjen kralju Petru II Karađorđeviću ističe vođe i vladare dinastije Karađorđević kao utemeljivače srpske i jugoslovenske državnosti. U tom smislu, njihovi portreti, osim što upućuju na kontinuitet dinastije, mogli bi da ukažu i na vojni značaj mladog kralja i njegovih predaka. 

Posle Drugog svetskog rata predmet je bio u posedu kuće Savoja (Italijanska kraljica Jelena Savojska (Elena di Savoia) bila je rođena tetka kralja Aleksandra I Karađorđevića, odnosno baba-tetka Petra II Karađorđevića) i danas je deo zbirke Muzeja Jugoslavije. 

Stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano 31. marta u 13 časova.

Podeli vest