image003.jpg
promo

promo

Umetnički program

MIODRAG VARTABEDIJAN VARTA I NJEGOVI TRADICIONALNI SIMBOLI: Upoznajte jednog od pionira grafičkog dizajna u Srbiji

03.04.2024.

MIODRAG VARTABEDIJAN VARTA I NJEGOVI TRADICIONALNI SIMBOLI: Upoznajte jednog od pionira grafičkog dizajna u Srbiji
Veličina Slova

Etnografski muzej predstavlja retrospektivnu tematsku izložbu jedinstvenog umetničkog izraza „Miodrag Vartabedijan Varta i njegovi tradicionalni simboli“, autorke Anamarije Vartabedijan, u četvrtak 4. aprila u 19 časova.

Gde se održava

Etnografski muzej


Kada se održava

30. april


Izložba predstavlja originalne radove Miodraga Vartabedijana Varte, jednog od pionira grafičkog dizajna u Srbiji, koji su inspirisani tradicionalnim simbolima i nastali u periodu od 1964. do 2009. godine.  Izložba je podeljena u nekoliko segmenata koji na auteničan način spajaju tradicionalno i moderno, pa će posetioci biti u prilici da uoče jedinstvenu simbiozu – grafike i slike, vartagrafije, slike – vartagrafije i linijske pejzaže, a nezaobilazan deo ovde jedinstvene izložbe čine i originalne ilustracije, ilustrovane knjige, plakati, kaligrafije i znakovi. 

Radovi Miodraga Vartabedijana Varte otkrivaju fuziju uticaja svih kultura koje su ostavile trag na tlu bivše Jugoslavije, a njegovo stvaralaštvo ističe se originalnošću koju je crpio iz nasleđa sopstvenog jermenskog porekla, srpske tradicije krajputaša, stećaka, arheologije cele regije, inovativno uvodeći novu tehniku rada, vartagrafiju, kojom vizuelne niti mitskih tokova istorije pretvara u simbole, ugrađujući ih u lirsko-misaonu likovnu predstavu. 

Sistemom otiskivanja reljefa (frotaž, vartagrafija), slikanjem i kolažiranjem, transponovao je zapise i slike sa kamenih spomenika od antike do početka 20. veka u savremeno likovno delo ili grafičko rešenje, koje je tako postalo čuvar kulturnog nasleđa. U kamenu, simboličkom staništu ljudske duše, svedoku vekova i čuvaru istorije, ljudskog duha i tradicije – najstarijim i najtrajnijim dokumentima pisma, ornamenta i simbola, pronašao je večnu inspiraciju. 

Svojim performansom otvaranje izložbe uveličaće čuvena Braća Teofilovići, a izložbu će otvoriti prof. dr Dijana Milašinović Marić, istoričar umetnosti – predsednik umetničkog saveta ULUPUDS-a. Izložba je dostupna za javnost do 30. aprila 2024. godine.

Podeli vest