slavko krunich POZIV.jpg
promo

promo

Umetnički program

UMETNIK KOJI PAMTI I SLIKA ONO ŠTO JE VIDEO U UMETNOSTI I ŽIVOTU: Izložba slika Slavka Krunića „Ta divna neostvarenja“ u Galeriji RTS-a

01.04.2024.

UMETNIK KOJI PAMTI I SLIKA ONO ŠTO JE VIDEO U UMETNOSTI I ŽIVOTU: Izložba slika Slavka Krunića „Ta divna neostvarenja“ u Galeriji RTS-a
Veličina Slova

Izložba slika Slavka Krunića „Ta divna neostvarenja“ biće otvorena u Galeriji RTS u sredu, 3. aprila 2024. godine u 19 časova.

Gde se održava

Galerija RTS-a


Kada se održava

5. maj


U ime Saveta za likovno stvaralaštvo RTS publiku će pozdraviti Maja Živanović, a o delu Slavka Krunića govoriće književnica Mirjana Ognjanović, muzički umetnik Edin Karamazov, istoričarka umetnosti Milica Zorić i autor.

„Mislim da je Slavko Krunić slikar koji pamti. Pamti ono što je video, i u slikarstvu i u životu. On ne preslikava, jer on pamćenju dodaje fantaziju i tako otkriva moguće svetove. Vreme u kome on danas živi i slika je vreme tehnike, novih medija, vreme postvarenja čoveka. To vreme radi protiv njega. Ali on oseća ovo vreme protivumetnosti. Savremeni umetnici-tehničari žele da u umetnost uvedu zaborav, nesvesni istine da umetnost radi protiv zaborava. Umetnost uvek teži kruženju i povratku“, nvaoe je Branko Kukić u tekstu za katalog izložbe.

Slavko Krunić je rođen 1974. u Beogradu. Diplomirao je na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti 1998. godine, u klasi profesora Radomira Reljića. Magistrirao je 2002. u klasi profesorke Anđelke Bojović. Od 2000. godine član je ULUS-a, a od 2011. ULUPUDS-a. Izlagao je na trideset devet samostalnih i preko dvesta grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2010. do 2015. godine radio je kao ilustrator za Politikin Zabavnik. Knjigu „Satirikone“ objavio je sa francuskom književnicom Elodi Pinel. Sa književnicom Mirjanom Ognjanović upriličio je tri knjige – „Uprava neukaljanih časti“ (Akademska knjiga), „Nesanica za dvoje” (Booka) i „Mauzolej” (Altanova), da bi četvrtu knjigu „Lažne bajke“ (Booka) realizovali zajedno sa piscem Davidom Albaharijem. Sa spisateljicom Sanjom Domazet priredio je knjigu „Male boginje“ (Službeni glasnik). Svoju monografiju „Mauzolej nesavršenstva“ (Unicorn) sa tekstom Bila Gulda, američkog muzičara i producenta, objavio je u Londonu. Ilustrovao je knjigu „Knjiga koje nema“ Đorđa Balaševića. Ilustrovao je katalog, plakat i bilbord opere „Verter“ Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i plakat i bilbord za operu Seviljski berberin. Njegovi radovi se mogu naći na omotima muzičkih izdanja svetski poznatih izvođača, među kojima su: Edin Karamazov, The Toasters, Rotterdamska jazz foundation, Deepsteady i Dr. Deadlock and Conga line. Slike mu se nalaze na ekskluzivnoj ambalaži kozmetike Vleshel Barcelona. Živi i radi u Beogradu i Novom Sadu.

Podeli vest