Karolin Sota_Foto Filip Olćan.jpg
Filip Olćan

Filip Olćan

Umetnički program

„RITAM FRANCUSKE KULTURE“ U GODINI OLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU NUDI BOGAT PROGRAM: Uživajte u muzici, filmu, književnosti, likovnim umetnostima i sportu

18.04.2024.

„RITAM FRANCUSKE KULTURE“ U GODINI OLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU NUDI BOGAT PROGRAM: Uživajte u muzici, filmu, književnosti, likovnim umetnostima i sportu
Veličina Slova

U godini održavanja Olimpijskih igara u Parizu, Francuski institut i Francuska ambasada u Srbiji pokreću kampanju „Ritam francuske kulture“.

Kada se održava

11. maj


Kroz veoma bogat program ostvaren u saradnji sa dugogodišnjim partnerima, beogradskoj publici biće ponuđeni ekskluzivni sadržaji u oblastima scenskih umetnosti, muzike, filma, književnosti, vizuelnih umetnosti, tribinskog programa i sporta. 

Na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak, 15. aprila u ambasadi Francuske predstavljen je program nove kulturne sezone. 

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji prisutnima se obratio rečima: „Srećan sam što mogu da najavim novu francusku kulturnu sezonu koja se naslanja na prošlogodišnju u okviru koje smo bili zemlja domaćin Sajma knjiga. Za nas je ova godina veoma značajna zato što se u Parizu održavaju Olimpijske i Paraolimpijske igre i u čast tog događaja želili smo da u našem Ritmu francuske kulture istaknemo sport, kulturu i nauku u kojima su odnosi Francuske i Srbije veoma jaki. Najavio bih prvi događaj koji će se održati već u četvrtak u Francuskom institutu, a to je izložba Naukom do medalje, posvećena nauci u službi razvijanja sportskih performansi“.

Karolin Sota, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji je o programu Francuskog instituta u Srbiji rekla da će u godini Olimpijade sport dati ritam francuskom kulturnom programu koji je organizovan zahvaljujući saradnji sa brojnim partnerima. „Organizovaćemo konferencije, predavanja, izložbe, obuke u oblasti video igara, stripa, a francuski umetnici će biti gosti velikih manifestacija. Priključićemo se i Olimpijskoj paradi i pratićemo pripreme za Olimpijske igre preko društvenih mreža. Bićemo deo Festivala francuskog filma, Festivala autorskog filma, Oktobarskog salona, Bitefa, Nomusa, Bemusa, Beogradskog džez festivala, Nišvila, Arsenal festa… Što se tiče oblasti kulturnog nasleđa, organizovaćemo izložbe, predavanja i književne večeri u susret otvaranju katedrale Notr Dam u Parizu. Ove godine smo pokrenuli jednu novu saradnju na koju smo posebno ponosni, između Univerziteta umetnosti u Beogradu i Akademije za umetnost u Lionu, čije ćemo prve rezulate da vidimo tokom Oktobarskog salona. Pred nama je i festival francuske književnosti, Molijerovi dani, koji će se održati od 8. do 11. maja,“ istakla je Sota.

Karolin Sota_Foto Filip Olćan.jpg
Karolin Sota, ataše za kulturu
Filip Olćan

Podeli vest