Milan Kacevski_Magicno mesto_ulje na platnu, 250x200cm.jpg
promo

promo

Umetnički program

RADOVI MILANA KACEVSKOG: Doticanje neverbalnih i emotivnih delova bića

29.04.2024.

RADOVI MILANA KACEVSKOG: Doticanje neverbalnih i emotivnih delova bića
Veličina Slova

Od 8. do 21. maja 2024. godine, u Galeriji FLU, realizuje se izložba slika i crteža Milana Kacevskog, dobitnika Velike nagrade Rista i Beta Vukanović, slikari, za školsku 2020/2021. godinu.

Gde se održava

Galerija FLU


Kada se održava

21. maj


U svojim slikama i crtežima, Milan Kacevski ne bavi se velikim idejama i društevno-
angažovanim komentarima, već se trudi da iskaže i dodirne u drugima ono što je ljudsko
i primalno u svakome, tugu, setu, usamljenost; ono što se ne može rečima precizno i u
potpunosti opisati, jer značenjaidu ispod reči u neverbalne, emotivne delove bića.

Nadahnut starom umetničkom tematikom pejzaža, Milan Kacevski izvodi svoje slike u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu, koju je tokom procesa nastnaka radova tehnološki istraživao i koja mu je, zbog svojih osobina, najviše odgovarala za rad.

Slikarska dela većih su formata, jer su kreirana iz poriva za stvaranjem slika, koje svojom veličinom obuhvataju posmatrača i uvlače ga u sebe, u svet tame, samoće i introspekcije. Kao i na slikama, i na crtežima, Milan Kacevski prikazazuje šumske pejzaže, sa tom razlikom što na crtežima stavlja veći akcenat na svetlost i tamu, koja dopire do prvog plana, do pozicije stvaraoca/posmatrača, koji iz mraka gleda u svetlost.

Kacevski za stvaranje svojih crteža upotrebljava ugalj, jer je idealan za istaživanje svetlosti i tame i njihovih međusobnih odnosa. Plemenitost uglja kao materijala, u kombinaciji sa površinom papira, koji je prirodno požuteo od višedecenijskog stajanja, daje još jednu tajanstvenu notu radovima koji prikazuju prirodu.

Podeli vest