Otvaranje izložbe Geometrija Praznine, foto Marijana Janković (2).jpg
promo

promo

Umetnički program

„GEOMETRIJA PRAZNINE” ANE KNEŽEVIĆ U SALONU MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI: Istraživanje fizičkog i virtuelnog prosotora

29.04.2024.

„GEOMETRIJA PRAZNINE” ANE KNEŽEVIĆ U SALONU MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI: Istraživanje fizičkog i virtuelnog prosotora
Veličina Slova

U petak, 26. aprila, u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, otvorena je izložba „Geometrija praznine / Geometry of Void” umetnice Ane Knežević. Ova samostalna izložba naslanja se na njena ranija istraživanja fizičkog i virtuelnog prostora kao bazičnog okvira za dalje delovanje na nivou opažajnog i doživljenog.

Gde se održava

Muzej savremene umetnosti u Beogradu


Kada se održava

17. jun


„Geometrija praznine” referiše na među-prostor dobijen u distanci/razlici između fizičkog prihvatanja jasnih i postojećih elemenata, i delanja tela i čula pri uranjanju u konstruisan svet virtuelnerealnosti. Izložba podrazumeva tri VR instalacije i dve svetlosno-zvučne instalacije u prostoru. Saradnici na VR instalacijama su stručnjak Alex Laški iz Tbilisija i Tornike Suldze za VR Sonic Geometry.

Posmatrač pristupa VR radovima uz pomoć Valve Index VR seta, koji se sastoji od laserskih uređaja koji stoje postavljeni u uglove prostora, dijagonalno jedan preko puta drugog obrazujući prostornu mrežu uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu, kao i naočara i slušalica koje deluju kao receptori. Upotrebom džojstika „teleportuje” se iz jednog u drugi prostor.

Radovi su imerzivni. Posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji ga u potpunosti obuhvataju. Dok iz različitih uglova posmatra geometrijske oblike razvija se i skulptoralni odnos prema svetlu te posmatrač „slobodno uranja u svetlosne volumene”.

Izložba traje do 17. juna 2024. godine.

Podeli vest