20240410_191348.jpg
promo

promo

Umetnički program

„ODJECI ISKONSKOG“ AUTORKE IVANE JELIĆ: Renesansne i barokne predstave čoveka kao inspiracija

30.04.2024.

„ODJECI ISKONSKOG“ AUTORKE IVANE JELIĆ: Renesansne i barokne predstave čoveka kao inspiracija
Veličina Slova

U Ivaninom umetničkom istraživanju središnja tema je čovek. Izložba traje do 10. maja.

Gde se održava

Galerija Atrijum


Kada se održava

10. maj


Izložba: „Odjeci iskonskog“ autorke Ivane Jelić u galeriji Atrijum traje do 10. maja.

U Ivaninom umetničkom istraživanju središnja tema je čovek. Sam pred sobom i univerzumom, sa svojom ličnom dramom. Autorka inspiraciju pronalazi u dinamičnim renesansnim i baroknim predstavama čoveka. Iz užarenih vrtloga svesti izranja ljudska figura u dramatičnim pozama naglašene fizičke energije. Nazivima slika „U nejasnom” , „Borac”, „Divlje”, „Pad”, sintetiše sliku agonije života, svoj lični nemir i strepnje.

Anđeo slomljenih krila je novi simbol ranjivosti savremenog čoveka. Heroji, ratnici, pomračenje Sunca, ženske figure, samo su neki od aktera predstava u kojima Ivana materijalizuje guste i složene vizije sveta. Anatomiju tela u akciji koristi kao medijum za iskazivanje snažnih emocija. U dinamičnim kompozicijama figure izranjaju iz mraka, vulkanske vreline ili pak nebeskih sfera pastelnih boja. Svetlost koristi da pojača dramatičnost prikaza.

Nemir i borba savremenog čoveka, distopijska atmosfera kraja vremena i potraga za elementima novog humanizma još jedna su rezonanca u „Odjecima iskonskog” koje Ivana Jelić predstavlja na ovoj izložbi. Izložba je otvorena do 29. aprila.

Podeli vest