Pablo Pikaso, Enterijer sa tri figure, 1926.jpg
Pablo Pikaso, Enterijer sa tri figure, 1926. godina
Narodni muzej Srbije

Pablo Pikaso, Enterijer sa tri figure, 1926. godina
Narodni muzej Srbije

Umetnički program

KOLEKCIJA CRTEŽA „TELA I PROSTORI" OTVARA DANE NARODNOG MUZEJA SRBIJE: U zbirku su svrstani radovi od Dega do Modiljanija

08.05.2024.

KOLEKCIJA CRTEŽA „TELA I PROSTORI" OTVARA DANE NARODNOG MUZEJA SRBIJE: U zbirku su svrstani radovi od Dega do Modiljanija
Veličina Slova

Svečano otvaranje izložbe povodom Dana Narodnog muzeja Srbije „Tela i prostori" biće održano u petak 10. maja u 20 časova u Velikoj Galeriji Narodnog muzeja.

Gde se održava

Narodni muzej Srbije


Kada se održava

31. maj


Ovogodišnja svečanost obeležavanja 180. godišnjice postojanja Narodnog muzeja Srbije biće upriličena otvaranjem izložbe „Tela i prostori". Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije, autorke dr Dragane Kovačić, biće predstavljena umetnička baština Muzeja kroz crtež evropskih autora.

Delima amblematskih imena istorije umetnosti poput Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Dega, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa, El Lisickog, Moholj-Nađa, Nikolaja Reriha, Ogista Rodena, Žana Koktoa, Amadea Modiljanija i drugih najznačajnih, ali i onih manje poznatih umetnika koja se sada prvi put predstavljaju javnosti, Muzej predstavlja put umetničke linije od četvrte decenije 19. veka do pete decenije 20. veka. Postavka sadrži devedeset i šest dela evropskih umetnika iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Holandije i Belgije, koji su stvarali u okviru umetničkih pravaca od romantizma do klasične avangarde.

Ideja izložbe je da se prikaže na koji način su telo i prostor, dve velike i konstantne teme evropske vizuelne umetnosti, bile tumačene u vremenima u kojim se bitno menjao odnos prema čoveku i okolini. Poseban je naglasak na mediju crteža, koji obuhvata različite tehnike i formate, od malih, usputnih zabeleški do završenih, autonomnih dela velikog formata.

Crteži na ovoj izložbi svedoče o otvorenosti i postojanom usmerenju Narodnog muzeja da sakuplja i čuva dela stranih umetnika. Zahvaljujući, pored ostalog i toj činjenici, Narodni muzej Srbije danas ima vodeće mesto među muzejima u ovom delu Evrope.

Autorsko vođenje dr Dragane Kovačić za predstavnike medija biće održano u petak, 10. maja u 17 časova.

Podeli vest