DSC06016.JPG
beograd.rs

beograd.rs

Umetnički program

BETA VUKANOVIĆ U ALEJI ZASLUŽNIH STAROGRAĐANA: Otkriveni mozaik rad studenata master studija FPU

13.05.2024.

BETA VUKANOVIĆ U ALEJI ZASLUŽNIH STAROGRAĐANA: Otkriveni mozaik rad studenata master studija FPU
Veličina Slova

Tokom manifestacije „Jevremova ulica susreta“ na Opštini Stari grad svečano je otkriven drugi mozaik „Aleje zaslužnih Starograđana" koji je rad Kaje Đoković i Saške Vasić, pod mentorstvom prof. Jelene Minić Mrđen na master studijama primenjenog slikarstva Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ovoga puta, izabrana ličnost je Beta Vukanović, slikarka, začetnica umetničke karikature u Srbiji, pedagog i jedan od osnivača umetničkih udruženja „Lada” i ULUS-a.

Ustanova kulture „Parobrod" je 2022. godine ustanovila Aleju zaslužnih Starograđana, u saradnji sa Opštinom Stari grad i sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, kao omaž značajnim istorijskim ličnostima koje su živele na području opštine Stari grad i ostavile na ovu opštinu i grad Beograd trajan zapis u kulturnom nasleđu..

Fakultet je organizovao mentorski rad sa studentima postdiplomcima koji su osmislili dizajn mozaika, a stručni žiri u sastavu: dr Marija Pavlović, direktor UK „Parobrod”, dr Goran Čpajak, dekan FPU-a, i dr Milica Božić Marojević, profesorka Filozofskog fakulteta, jednoglasno je doneo odluku o izboru druge ličnosti.

DSC05968.jpg
beograd.rs

Svečano otkrivanje mozaika je upriličeno, uz prisustvo Radoslava Marjanovića, predsednika Opštine Stari grad, Gorana Čpajka, dekana FPU i Marije Pavlović, direktorke UK Parobrod.

Podeli vest