Svetlana Jovanović, Priroda, moj mikrokosmos (1).jpg
Rančićeva kuća promo

Rančićeva kuća promo

Umetnički program

„PRIRODA, MOJ MIKROKOSMOS“ SVETLANE JOVANOVIĆ U RANČIĆEVOJ KUĆI: Svečanim otvaranjem izložbe počinje i program 11. MUZIČKE BAŠTE U GROCKOJ

06.06.2024.

„PRIRODA, MOJ MIKROKOSMOS“ SVETLANE JOVANOVIĆ U RANČIĆEVOJ KUĆI: Svečanim otvaranjem izložbe počinje i program 11. MUZIČKE BAŠTE U GROCKOJ
Veličina Slova

Samostalna izložba slika i crteža „Priroda, moj mikrokosmos“ umetnice Svetlane Jovanović biće otovrena u petak, 7. juna 2024. godine od 19 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu opštine Grocka.

Gde se održava

Rančićeva kuća, Grocka


Kada se održava

7. do 21. juna


Prilikom otvaranja izložbe nastupa OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj, i to đački bend „Zav" koji broji devet članova. Ovim koncertom rok i pop muzike, ustanova otvara letnji muzički program XI Muzička bašta, koja je ponela ime po negovanom ambijentu letnje scene Rančićeve kuće. 

Izložba slika i crteža „Priroda, moj mikrokosmos“ autorke Svetlane Jovanović u galeriji Rančićeve kuće inspirisana je prirodom kao neiscrpnim, uvek novim, svežim polazištem za najrazličitija umetnička istraživanja. Svet dugogodišnjeg autorkinog interesovanja je mikro-svet travki, cvetova, klasja, busenja, raspukle zemlje, kapljica roce... za koji autorka kaže:

- U ovoj seriji crteža i slika beležim zelenu iz prirode: trave, poljane, krošnje u cvatu, mirisne livade... Od pitome, vlažne, sočne, vodene do razmazane, ljute i opore zelene. Zelena boja - boja jutarnje rose, travnatih predala, cvrčaka, mladog žita, prvih izdanaka, deteline, pašnjaka, brda, prolećne kiše. Boja Zemljine kugle. Zelena je i boja klijanja, pupljenja, rasta, cvetanja, sazrevanja, ali i umiranja. Boja života.

Magistar umetnosti Svetlana Jovanović je rođena u Šapcu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2003. godine, gde je i magistrirala na Interdisciplinarnim poslediplomskim studijama (grupa za Višemedijsku umetnost), kod prof. Čedomira Vasića i prof. Vladana Radovanovića. Ostvarila je dvadeset samostalnih izložbi širom Srbije (Beograd, Vranje, Loznica, Šabac, Kikinda, Lazarevac, Ruma, Zrenjanin...). Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učesnica je mnogih likovnih kolonija od kojih izdvaja: Mišarsku likovnu koloniju, Koloniju Šabačke gimnazije, Požarevačku likovnu koloniju, „Vlasina 2020“ i Likovnu koloniju u Grockoj. Radovi joj se nalaze u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2004. godine. Tokom 2017. godine ostvarila je učešće na rezidencijalnom umetničkom boravaku Cite des Arts, Pariz, Francuska. Dobitnica je dve nagrade, to su: Godišnja nagrada Udruženja likovnih umetnika Šapca (2002) i Nagrada „Igor Belohlavek“, Oktobarski salon Šabac (2003). Profesor je na predmetu Crtanje i slikanje u srednjoj umetničkoj školi „Tehnoart Beograd“. Živi i stvara u Beogradu.

Rančićeva kuća u Grockoj sa ljupkom galerijom je autentičan izlagački prostor u kome je svaka postavka neponovljivo drugačija. Objekat je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i tradicionalni varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva, građena od prirodnih materijala, beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Podeli vest