Za najavu - Turistički albumi, Chicago Illinois, 2014.jpg
promož

promož

Umetnički program

„TURISTIČKI ALBUMI: ČIKAGO ILINOIS" IVANA PETROVIĆA NA KOLARCU: Fotografije na granici dokumenta i iluzije

08.06.2024.

„TURISTIČKI ALBUMI: ČIKAGO ILINOIS" IVANA PETROVIĆA NA KOLARCU: Fotografije na granici dokumenta i iluzije
Veličina Slova

Izložba „Turistički albumi: Čikago Ilinois" Ivana Petrovića biće otvorena u utorak, 11. jun u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Gde se održava

Likovna galerija Kolarčeve zadužbine


Kada se održava

22. jun


Izložbu „Turistički albumi: Čikago Ilinois" Ivan Petrović je kreirao na osnovu dva omiljena pristupa. Prvi pristup je Petrovićeva potreba za istraživanjem, a drugi je fuzija različitih značenja. Sve ostalo, van toga, manje je očigledno i u većoj meri intrigantno.

Izložba objedinjuje fotografije snimane fotoaparatom i video kamerom tokom Petrovićevih putovanja u Čikago 2014. i 2015. godine. Koristeći metodologiju kustosa, Petrović kreira izloženi rad i dokazuje da ostaje dosledan kombinovanju dokumenta i iluzije. U ovom radu autor ponovo povezuje fotografije prolaznika, poznatih i nepoznatih ljudi, prirode i gradova, kao i prostora - spoljašnjih, unutrašnjih i mentalnih.

Tehnika koju Petrović koristi uključuje tradicionalno fotografisanje, ali i izdvajanje delova iz video materijala. Na taj način on otkriva više o svojoj metodologiji snimanja, a manje o mestima i kao da nas provocira da se suočimo sa fotografijom, dok otvara vrata za različite interpretacije. Preuzete fotografije iz video rada treba razumeti i kao omaž i zahvalnost velikom učitelju svih nas, Vokeru Evansu. Upravo je Evans u ovom istom maniru snimao ljude na ulicama Čikaga kao „obične američke građane i narodnu kulturu". Dodatno, Ivan Petrović u svom radu, kombinujući crno-bele i kolor fotografije, naglašava i preispituje stabilnost forme i stila u umetnosti.

U isto vreme, ova izložba nam dokazuje da fotografija nije ograničena na konvencionalne forme ili tehnike, već je karakteristična po tome što objedinjuje složenost i dinamiku koja se retko prepoznaje na prvi pogled. U kontekstu ove izložbe ta složenost postaje još izraženija, navodi u katalogu izložbe Vesna Mićović.

Izložba će biti otvorena do 22. 6. 2024. radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

Podeli vest