Pozivnica, Jelena Miloševićaaa.jpg
Miloš Lužanin
Kolarčeva zadužbina promo

Miloš Lužanin
Kolarčeva zadužbina promo

Umetnički program

IZLOŽBA DOBITNICE NAGRADE GRADA BEOGRADA ZA TRAJNI DOPRINOS KULTURI: Slikarka Jelena Milošević predstavlja radove na Kolarcu

11.06.2024.

IZLOŽBA DOBITNICE NAGRADE GRADA BEOGRADA ZA TRAJNI DOPRINOS KULTURI: Slikarka Jelena Milošević predstavlja radove na Kolarcu
Veličina Slova

Izložba „Moj adađo" Jelene Milošević biće otvorena u utorak, 25. juna u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Gde se održava

Galerija Kolarčeve zadužbine


Kada se održava

25. do 6. jula


Jelena Milošević, umetnica istančanog osećaja za lepotu predstavlja najnovija dela iz kolekcije koju je nazvala „Moj adađo". Ona će izložiti najnovije oslikane komade stakla, slike i par modnih komada. Posle velikog uspeha svog prethodnog projekta „Svetkovina", umetnica se vratila korenima svoje inspiracije i za mesto izlaganja izabrala hram muzike, Zadužbinu Ilije M. Kolarca, u kojoj je njen otac svirao kao član Beogradske filharmonije, i gde se kao dete prvi put srela sa vrhunskom umetnošću - muzikom, koja je postala njena nepresušna inspiracija.

3.jpg
Galerija Kolarčeve zadužbine promo

„Adagio je muzika laganog i svečanog tempa, muzika koja nas vodi u samo središte unutrašnjih svetova i vraća našim korenima. Dok stvaram uz tihu muziku dosežem do nesuđenih visina božanske inspiracije i uz molitvu svesrdno kreiram lepotu duboko pohranjenu u sebi. Imam predivan osećaj prepoznavanja u trenutku postavke moje nove izložbe u ovom hramu umetnosti, prepoznavanja i očaranosti lepotom i veličanstvenošću palate - zadužbine Ilije Kolarca, i podsećanje na dane mog detinjstva. Nadam se da će moja dela živeti posle mene, i da će moja umetnost ostaviti trag u vremenu, kao što je Kolarac postao sinonim dobročinstva i zaloga za buduće generacije", rekla je autorka.

Upravo je otac Jelenu Milošević uveo u svet likovne umetnosti. Kao sasvim malu odveo je na ostrvo Murano u blizini Venecije gde se prvi put srela sa lepotom umetničkih predmeta od stakla. Ta očaranost je ostala za ceo život. Stakla različitih formi samo za ovu priliku nabavila je u antikvarnicama Venecije i Firence. Njihovu lepotu izrade oplemenila je prepletajima zlatne i srebrne niti i svojim rukopisom još više istakla njihovu tananu lepotu. Svoje prepletaje na staklu vešto prenosi i u modni dizajn, stvarajući odevne komade neobične lepote i vanvremenskog glamura. Ono što povezuje njene umetničke predmete je svetlost, igra svetla i senke, iskričavost koja izranja iz njenih kreacija. Ta igra svetla se u slikama ističe putem svetlucavog praha, što je svakako pečat i originalnost umetnice.

4.JPG
Galerija Kolarčeve zadužbine promo

Umetnički radovi Jelene Milošević nalaze se u kolekcijama institucija i poznatih pojedinaca, kako u inostranstvu, tako i kod nas. Kolekcija Jeleninog stakla je u Galeriji Narodnog muzeja u Beogradu

Pozivnica, Jelena Milošević.png
Galerija Kolarčeve zadužbine promo

Jelena Milošević je do sada imala 56 samostalnih i preko 270 kolektivnih izložbi, od kojih su mnoge bile humanitarnog karaktera. Dobila je prestižne nagrade za svoj rad, a poslednja nagrada Zlatni beočug za 2023. godinu za trajni doprinos kulturi Beograda uručena joj je nedavno na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 6. jula radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

Podeli vest