LINA fellows - pogled na Novi Beograd, foto Lana Jeremić.jpg
BINA promo

BINA promo

Umetnički program

OTVORENA IZLOŽBA „RAZUMETI KAKO GRAD RASTE”: Stipendisti rezidencijalnog progama istraživali Bežaniju i blokove 61, 62 i 63

16.06.2024.

OTVORENA IZLOŽBA „RAZUMETI KAKO GRAD RASTE”: Stipendisti rezidencijalnog progama istraživali Bežaniju i blokove 61, 62 i 63
Veličina Slova

U BINA kabini na Fakultetu likovnih umetnosti (Mila Milunovića 1) otvorena je izložba „Razumeti kako grad raste”.

Kada se održava

27. jun


Ova izložba deo je istoimenog rezidencijalnog programa, realizovanog u okviru saradnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture sa internacionalnom arhitektonskom platformom LINA.

U okviru programa „Razumeti kako grad raste”, tokom 2023. i 2024. u Beogradu su boravili LINA stipendisti Đulio Galaso i Natalia Vorošilova (Švajcarska/Italija), Alberto Ronćeli & Nikol Vetore (Danska/Italija), Maria Mendez (Španija), Nevena Delić (Srbija), Isidora Koščica, Jana Čvertkov i Lana Jeremić (Srbija), i Sara Ramezani (Srbija). U njihovom fokusu bio je Novi Beograd, odnosno naselje Bežanija i bežanijski blokovi 61, 62 i 63. Ova granična teritorija u permanentnoj transformaciji, na susretu seoske sredine i strukture mega blokova, veliki je izazov za urbaniste i arhitekte.

Prvi deo LINA programa, period boravka, bio je posvećen istraživanju, sastancima i radionicama. Tokom svog boravka, stipendisti LINA-e su, pored mogućnosti da se međusobno upoznaju i razmene iskustva, ostvarili saradnju sa predstavnicima raznih institucija i organizacija, meštanima i predstavnicima različitih generacija. Kasniji period, po njihovom povratku, bio je posvećen analizi i definisanju predloga. Poslednja etapa biće upravo zajednička izložba, na kojoj će šest timova koji su učestvovali u rezidencijalnom programu predstaviti svoja viđenja lokalne situacije, kao i predloge očuvanja identiteta mesta i transformacija u skladu sa zahtevima savremenog života i potrebama stanovnika. 

Podeli vest