pozivnica SRPKINJA.jpg
promo rts

promo rts

Umetnički program

„SRPKINJA, HEROINA VELIKOG RATA": Izložba i knjiga o hrabrosti i mudrosti srpske žene

21.06.2024.

„SRPKINJA, HEROINA VELIKOG RATA": Izložba i knjiga o hrabrosti i mudrosti srpske žene
Veličina Slova

Otvaranje izložbe i predstavljanje drugog izdanja knjige Dimitrija Vujadinovića „Srpkinja, heroina Velikog rata" održaće se u RTS klubu, u sredu 26. juna u 19 časova.

Gde se održava

RTS klub, zgrada Radio Beograda


Kada se održava

26. jun do 19. jul


Herojska uloga srpske žene, seljanke i građanke, na čijim plećima su ostali porodica, kuća i imanje, popaljeno i opljačkano ognjište i briga za voljene koji su bili na frontu je nešto što autor želi da osvetli ovom izložbom i knjigom.

Bez junačkog dela u karakteru i psihi ovih žena, bez njihove mudrosti za život i umešnosti da se preživi u nemogućim ratnim uslovima i stradanjima, svi vojnički uspesi bili bi uzaludni.

Zahvaljujući njihovoj sposobnosti održana je toplota doma u koji su se vraćali oni srećnici koji nisu poginuli u bitkama. Uloga žena u Prvom svetskom ratu je često društveno nevidljiva, zanemarivana ili, u najboljem slučaju, podrazumevana. Njihov podvig ravan je pobedama na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu...

Toj herojskoj ženi do danas, posle sto godina, nije podignut ni jedan spomenik u Srbiji.

Učesnici u razgovoru su: prof. dr Milena Dragičević Šešić, Meliha Pravdić, urednik u Radio Beogradu 2, Prvoslav Plavšić, psiholog i Dimitrije Vujadinović, autor izložbe i knjige.

Besplatan primerak knjige sledi svim gostima na promociji, a izložba će biti otvorena do 19. jula.

Podeli vest