Izložba „Ježeva kućica” 9x16.00_00_24_12.Still033.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Umetnički program

IZLOŽBA „JEŽEVA KUĆICA – IZMIŠLJANJE BOLJEG SVETA“ U MUZEJU 25. MAJ: Delo Branka Ćopića kao mesto susreta različitih generacija

26.06.2024.

IZLOŽBA „JEŽEVA KUĆICA – IZMIŠLJANJE BOLJEG SVETA“ U MUZEJU 25. MAJ: Delo Branka Ćopića kao mesto susreta različitih generacija
Veličina Slova

Izložba „Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta“, inspirisana istoimenom poemom Branka Ćopića postavljena je u obnovljenoj zgradi Muzeja 25. maj.

Gde se održava

Muzej 25. maj


Od otvaranja u decembru prošle godine, izložba je veoma posećena, a osim publike zainteresovala je i stručnu javnost. U prvih pet meseci „Ježevu kućicu“ je pogledalo više od 50 hiljada posetilaca svih generacija, što pokazuje da i sedam decenija od objavljivanja, čuvena poema Branka Ćopića predstavlja mesto identifikacije i snažan okidač za nostalgiju.  

Izložba „Ježeva kućica” 9x16.00_00_27_02.Still034.jpg
beograd.rs

„Ježeva kućica" je dečja poema čuvenog pisca Branka Ćopića koja je nastala 1949. godine. Čuvena poema je imala brojne adaptacije, a među najmlađima je i danas najpopularnija slikovnica iz 1957. godine koju je oslikao Vilko Gliha Selan.

Autorke izložbe su kustoskinje Muzeja Jugoslavije: Sara Sopić i Mirjana Slavković, a cilj postavke je pokretanje dijaloga o zajedničkom nematerijalnom kulturnom nasleđu i njegovim potencijalima.

„Meni i koleginici je bilo veoma zanimljivo da počnemo od nečega što je naizgled tako malo kakva je jedna dečja priča, ali opet zauzima jedno posebno mesto u generacijama rođenih u Jugoslaviji. Opstaje i danas iako su se mnoge stvari promenile, zvanični državni narativi su se promenili, ali ipak ta priča opstaje, i dalje je čitaju i dalje je omiljena”, istakla je koautorka izložbe Sara Sopić.

Cela izjava koautorke izložbe Sare Sopić nalazi se u videu ispod

Izložbu čine dve celine u kojima se svet mašte prepliće sa elementima stvarnosti. Prva celina je osmišljena kao interaktivni prostor koji predstavlja poligon za igru i realizovana je u saradnji sa decom uzrasta od pet do deset godina iz Beograda, Zagreba i Sarajeva i studentkinjama scenografije Beogradskog univerziteta. 

Izložba „Ježeva kućica” 9x16.00_00_47_02.Still037.jpg
beograd.rs

Nekad mi se čini da je dečja literatura samo jedan vid bežanja od stvarnosti, od sukoba sa njom. Od neljudskog sveta čovek se spasava vraćanjem u detinjstvo, izmišljajući novi svet koji je bolji i ljudskiji od onoga koji ga okružuje" 

citat iz intervjua Branka Ćopića koji je bio inspiracija za izložbu

Drugi deo izložbe posvećen je životu Branka Ćopića i u njemu se dokumentarni materijal prožima sa izmaštanim boljim svetom, koji je pisac stvarao u svojim delima. 

Postavka će biti otvorena za posetioce do 9. septembra ove godinePodeli vest