NAJZNAČAJNIJA DELA MIKELANĐELA PISTOLETA U MSU 1.png
beograd.rs

beograd.rs

Umetnički program

„PREVENTIVNI MIR” U MSU: Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta

01.07.2024.

„PREVENTIVNI MIR” U MSU: Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta
Veličina Slova

U Muzeju savremene umetnosti aktuelna je izložba „Preventivni mir” italijanskog umetnika Mikelanđela Pistoleta, koja traje do 10. septembra ove godine.

Gde se održava

Muzej savremene umetnosti


Jedan od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi prvi put samostalno izlaže u Srbiji, a postavka prikazuje celokupan Pistoletov rad, među kojima su i njegova kapitalna dela: „Slike ogledala”, „Venera od krpa”, „Minus objekti”, „Voleti razlike – umetnički pokret za međumediteransku politiku”, „Treći raj”, skulpture i instalacije,...

NAJZNAČAJNIJA DELA MIKELANĐELA PISTOLETA U MSU 2.png
beograd.rs

Mikelanđelo Pistoleto je jedan od najistaknutijih trenutno živih italijanskih umetnika, ali i jedan od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi, rekla je kustoskinja izložbe i direktorka MSU, Marijana Kolarić.

- Ono po čemu je on posebno značajan i istaknut u pogledu istorije umetnosti je kao jedan od glavnih protagonista italijanskog umetničkog pokreta „Arte Povera” koji je nastao 60-ih godina u Italiji i čiji je negde možda i glavni protagonista i vodeća figura bio upravo Mikelanđelo Pistoleto. On je, ne toliko nepoznat našoj stručnoj javnosti, možda nekoj široj javnosti koja je pratila tokom 60-ih i 70-ih godina BITEF i Oktobarski salon gde su se mogla u to vreme videti neka dela Pistoleta što znači da je nekako on od samog starta svoje neke internacionalne karijere 60-ih godina i bio prisutan kod nas, a ovo je prva njegova samostalna izložba na kojoj smo se trudili da prikažemo one najznačajnija i možda sada kultna i ikonična dela Mikelanđela Pistoleta, objasnila je Kolarić.

Cela izjava kustoskinje izložbe i direktorke MSU, Marijane Kolarić nalazi se u videu ispod

Čuveni italijanski umetnik Mikelanđelo Pistoleto nedavno je napunio 91. godinu. 

NAJZNAČAJNIJA DELA MIKELANĐELA PISTOLETA U MSU 4.png
beograd.rs

Izložba „Preventivni mir” otvorena je za posetioce do 10. septembra ove godinePodeli vest