09-Vladimir-Zivojinovic-Danube-Division-2022-2024-kcb.jpg
Vladimir Živojinović

Vladimir Živojinović

Umetnički program

DARIJE PETKOVIĆ, NEJA TOMŠIČ I VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ O ISTORIJI: Umetničko viđenje prošlosti u galeriji Artget

07.07.2024.

DARIJE PETKOVIĆ, NEJA TOMŠIČ I VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ O ISTORIJI: Umetničko viđenje prošlosti u galeriji Artget
Veličina Slova

Zajednička izložba tri autora bavi se istorijom sećanja, zanemarenim istorijskim epizodama i promišljanjem istorijskih događaja iz lične perspektive.

Gde se održava

Galerija Artget, KCB


Kada se održava

10. avgust


U svom radu Damnatio memoriae, 2017-2024, Darije Petković se bavi načinima konstituisanja sećanja. Koristeći fotografije, nađene predmete, arhivsku građu i tekstove, analizira odabrane istorijske događaje koji su upisani u kolektivno pamćenje kroz javne i medijske diskurse.

U svojoj interdisciplinarnoj umetničkoj praksi Neja Tomšič često istražuje potisnute i zanemarene epizode iz istorije. U radu Opijumski kliperi, 2015-2024, koristi višeslojne pristupe, kao što su performans pripovedanja, knjiga umetnika, preuzete fotografije i tekstovi, kako bi sakupila i ispričala priče koje razmatraju nasleđe kolonijalizma, skriveno i ignorisano u zvaničnoj istoriografiji, a koje nudi odgovore na brojna složena pitanja vezana za aktuelne geopolitičke odnose.

Vladimir Živojinović u seriji Dunavska divizija, 2022-2024, promišlja istorijske događaje iz veoma lične perspektive. Fokusira se na događaje oko proboja Solunskog fronta s kraja Prvog svetskog rata, u kojem je učestvovao njegov pradeda, a što je rezultiralo oslobođenjem Srbije 1918. godine.

Ulaz na izložbu je slobodan. 

Podeli vest