Oskar Gorzkiewicz_ City V_etching_2024.jpg
City V, bakropis
Oskar Gorckijevic

City V, bakropis
Oskar Gorckijevic

Izložba „Na putu za Srbiju"

„NA PUTU ZA SRBIJU": Izložba grafika profesora Akademije likovnih umetnosti iz Poljske

04.07.2024.

„NA PUTU ZA SRBIJU": Izložba grafika profesora Akademije likovnih umetnosti iz Poljske
Veličina Slova

Izložba „Na putu za Srbiju" grafika profesora Akademije likovnih umetnosti iz Poljske biće otvorena 9. jula u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti.

Gde se održava

Galerija Fakulteta likovnih umetnosti


Kada se održava

22. jul


Mlade umetnike na fakultetima obrazuju ostvareni umetnici koji su i sami autori jedinstvenog i inovativnog umetničkog izraza. Upravo izložbu radova takvih vrsnih autora grafike iz Poljske imaćemo prilike da vidimo u utorak, 9. jula u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koji su članovi Instituta za umetničku grafiku sa Akademije likovnih umetnosti Vladislav Štšeminski iz Lođa, a pod nazivom „Na putu za Srbiju”.

Namera izložbe je da dođe do razmene iskustava između profesora ove dve visoke škole, ali i da promoviše međuakademsku saradnju u polju kulture i umetnosti između Srbije i Poljske, kroz izlaganje raznovrsnih radova koji koriste grafičke tehnike kao što su kompjuterska grafika, litografija, sitoštampa, duborez, linorez i kombinovane tehnike.

Umetnička grafika, iako često manje prepoznata nego slikarstvo ili skulptura, ima izvanrednu izražajnu moć koja može da takne srce i um."

Prof. dr um Pjotr Skovron

Na izložbi učestvuje 16 profesora Instituta za umetničku grafiku: prema rečima prof. dr um Pjotra Skovrona, jednog od autora čiji radovi će biti izloženi, a koji će biti prisutan na otvaranju izložbe: „Umetnička grafika, iako često manje prepoznata nego slikarstvo ili skulptura, ima izvanrednu izražajnu moć koja može da takne srce i um. Radovi koji će biti izloženi na ovoj izložbi pričaju priče, evociraju osećanja, i provociraju refleksiju na svet koji nas okružuje, ali i upućuju poziv na put u svet mašte.”

Gostovanje poljskih umetnika i profesora podržao je Poljski institut u Beogradu, a izložbu ne propustite do 22. jula 2024. godine u Galeriji FLU (Knez Mihailova 35) radnim danima od 10 do 20 časova, subotom od 10 do 14 časova. Ulaz je slobodan.

Podeli vest