Rad Teodore Nikolić.jpg
promo Dom omladine Beograd

promo Dom omladine Beograd

Umetnički program

„43 ZALASKA" U GALERIJI DOMA OMLADINE: Ideja autorke izložbe kreiranje jednog unikatnog sveta

06.07.2024.

„43 ZALASKA" U GALERIJI DOMA OMLADINE: Ideja autorke izložbe kreiranje jednog unikatnog sveta
Veličina Slova

Izložba „43 zalaska" Teodore Nikolić, biće otvorena u Galeriji Doma omladine, u utorak 9. jula u 19 časova.

Gde se održava

Galerija Doma omladine Beograda


Kada se održava

9. jul do 21. jul


Koncept izložbe „43 zalaska“ zasniva se na stvaranju prostora sopstvene utehe. Traganje za sigurnošću i ostvarivanje iste manifestuje se u apstraktnim prostranstvima geometrizovanih formi.

„Jednog dana sam video četrdeset tri puta kako sunce zalazi! …znaš, kada je čovek jako tužan, onda voli sunčeve zalaske.“

Naziv projekta potiče iz navedenog citata književnog dela „Mali princ“.

Inicijalna ideja autorke, Teodore Nikolić, je kreiranje jednog unikatnog sveta,  planete, prostora. To je prostranstvo u kome ograničenja ne postoje. Mesta, predstavljena u okviru ovog ciklusa slika, dočarana su geometrijskim čistim bojenim formama, a korene imaju u klasičnom euklidskom prostoru.

Rad Teodore Nikolić 1.jpg
promo Dom omladine Beograd

Ona su lišena ljudskog prisustva i na taj način samostalno deluju na posmatrača. Prizori, poput kadrova sveta koji je od nekud poznat, svojim arhitektonskim elementima teže da pojedinca izoluju od svakodnevnih spoljašnjih pritisaka i nesigurnosti, dok prostorna instalacija pruža fizički kontakt sa nefizičkim svetom predstavljenim na platnima.

Teodora Nikolić je rođena 1998. godine u Beogradu. Studentkinja je doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjena umetnost i dizajn, pod mentorstvom dr um. Tijane Kojić. Osnovne i master akademske studije završila je na istom fakultetu u okviru odseka Primenjeno slikarstvo.

Aktivno se bavi likovnim stvaralaštvom i do sada je priredila četiri samostalne i učestvovala na brojnim grupnim izložbama.

Podeli vest