Izložba Muzeja prekinutih veza i u Beogradu2.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Umetnički program

MUZEJ PREKINUTIH VEZA: Izložba sa kojom svako može da se poistoveti

06.07.2024.

MUZEJ PREKINUTIH VEZA: Izložba sa kojom svako može da se poistoveti
Veličina Slova

Zagrebačka „putujuća” izložba „Muzej prekinutih veza” stigla je i u Beograd, a posetioci je mogu videti do 30. septembra u prostoru nekadašnjeg restorana „Peking” u ulici Vuka Karadžića 2.

Gde se održava

Vuka Karadžića 2


Kada se održava

28. jun do 30. septembar


„Muzej prekinutih veza” je virtuelna i fizička zbirka koju čine lični predmeti i priče koje imaju sentimentalnu vrednost. Muzej predstavlja kolekciju uspomena na emotivne veze koje prate anonimne priče njihovih donatora.

Izložba Muzeja prekinutih veza i u Beogradu8.jpg
beograd.rs

Beogradska izložba je organizovana u saradnji sa KC GRAD, a izloženi predmeti ne predstavljaju samo uspomene na prekid partnerskih odnosa, nego i bilo kojih drugih.

„Predmeti jesu simboli prekinutih veza, ali nemaju negativne asocijacije, već nas te prekinute veze uče da pronađemo u njima utehu i označavaju neke nove početke. Pored toga što mogu biti katarzični, oslobađajući, emocionalni i proizvode različite vrste utisaka kod ljudi, svako ljudsko biće se može sa njima identifikovati, svako od nas je prošao kroz određene vrste prekida”, kaže PR KC GRAD Jelena Pavlović

Nikad nošena venčanica, bas gitara, mamine lične stvari, neotvoreni rođendanski poklon, šolja za čaj kao sećanje na preminulu baku i ljubavno pismo neki su od predmeta koje posetioci izložbe u Beogradu mogu videti. Za potrebe beogradske postavke izloženo je šezdeset predmeta iz arhive muzeja i petnaest predmeta prikupljenih na konkursu u Srbiji.

Zbirka Muzeja prekinutih veza broji oko 3500 predmeta i priča

Umetnički projekat „Muzej prekinutih veza” nastao je 2006. godine, a njegovi autori su Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Od tada, izložba je „putovala” u više od trideset zemalja, a ljudi iz svih krajeva sveta donirali su predmete za koje su emotivno vezani i slali priče koje se kriju iza tih predmeta.

Izložba Muzeja prekinutih veza i u Beogradu13.jpg
beograd.rs

Posebnost muzeja je ta što ljudima širom sveta pruža priliku da deljenjem emotivnih priča na kreativan način prevladaju tugu i gubitak. 

Izložba će biti otvorena svakodnevno do 30. septembra od 10 do 20 časova, u izložbenom prostoru Muzeja grada Beograda, u ulici Vuka Karadžića u Beogradu. 

Podeli vest