Vorhol u Beogradu 9x16.00_00_00_24.Still037.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Umetnički program

IZLOŽBA NAJVEĆEG POP-ART UMETNIKA: „Sve boje Vorhola” u Galeriji Salon

09.07.2024.

IZLOŽBA NAJVEĆEG POP-ART UMETNIKA: „Sve boje Vorhola” u Galeriji Salon
Veličina Slova

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je u Galeriji Salon, Muzeja grada Beograda i trajaće do 30. jula.

Gde se održava

Galerija Salon, Muzeja grada Beograda (Bulevar Kralja Aleksandra 30)


Kada se održava

8. do 30. jul


Izložba „Sve boje Vorhola” je privatno vlasništvo „Viskonti Fajn Art“ kolekcionara Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića iz Slovenije, a organizovali su je Muzej grada Beograda i Centar beogradskih festival (CEBEF).

„Možemo da kažemo da nam je zaista ogromno zadovoljstvo što Centar beogradskih festivala, koji u ovoj godini obeležava 10 godina rada, zajedno sa Muzejom grada organizuje ovu sjajnu izložbu”, kaže PR CEBEF-a Jelena Vasić. 

Cela izjava PR-a CEBEF-a Jelene Vasić nalazi se u videu ispod.

Čuveni portreti Merilin Monro, Marte Graham, zatim planetarno poznate limenke supe „Kembel”, zatim „Spejs frut” i „Cveće” samo su neke od 40 grafikaameričkog umetnika koje čine izložbu „Sve boje Vorhola”,a koje je odabrao jedan od najistaknutijih evropskih galerista Lazar Vujić.

Vorhol u Beogradu 9x16.00_00_36_09.Still045.jpg
beograd.rs

On se upoznao sa Endijem Vorholom prilikom rada na grafičkim rešenjima za Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. „Vorholova prvobitna ideja za Olimpijske igre bio je skakač, ali se meni više dopao klizač i na kraju smo se odlučili za taj motiv" - rekao je Vujić u jednom od intervjua.

Endi Vorhol je smatran za najpoznatijeg i najuspešnijeg predstavnika umetničkog pravca pop-art, a pored toga bio je i režiser i pisac. Na početku karijere bio je poznat kao reklamni ilustrator, zbog čega su ga galerije uporno odbijale, jer ga nisu smatrale umetnikom.

Vorhol u Beogradu 9x16.00_00_04_12.Still039.jpg
beograd.rs

Tada je počeo da analizira odnos između komercijale i umetnosti i umesto da ih doživi kao suprotstavljene, jednostavno je počeo da ih spaja, a ovakav koncept doneo mu je svetsku slavu. Neki od njegovih najčuvenijih radova su „Merilin Diptih“, „100 konzervi supe“, „100 flaša Koka-Kole“ i „100 novčanica dolara“. Posebno značajni za njegov rad i karijeru su mnogobrojne ilustracije tipično američkih predmeta i poznatih ličnosti – Merilin Monro, Elizabet Tejlor, Majkl Džekson, Elvis Presli.

Vorhol u Beogradu 9x16.00_00_02_15.Still038.jpg
beograd.rs

Najskuplje delo umetnosti 20. veka je upravo njegova slika Merilin Monro, koja je 2022. godine prodata za 200 miliona evra, a čuvena je i njegova izjava da će „svako imati svojih 15 minuta slave”. 

Podeli vest