nm_website_feature_jul_8.png
promo Narodni muzej

promo Narodni muzej

Umetnički program

„ZAVOLEH LEPOTU DOMA TVOGA“ U NARODNOM MUZEJU: Vođenje kroz srpske hramove

11.07.2024.

„ZAVOLEH LEPOTU DOMA TVOGA“ U NARODNOM MUZEJU: Vođenje kroz srpske hramove
Veličina Slova

Stručno vođenje „Zavoleh lepotu doma Tvoga – spomenici srpskog crkvenog graditeljstva“ biće održano 20. jula u 18 časova u Narodnom muzeju.

Gde se održava

Narodni muzej


Stilski svojstvena i jedinstvena srpska crkvena arhitektura iznedrila je spomenike svetske kulturne baštine, a srednjovekovni hramovi zauzimaju značajno mesto u formiranju i prezentaciji nacionalnog identiteta moderne srpske Kneževine i Kraljevine.

Osim toga, važan element za nastanak srpske države činilo je pravoslavno hrišćanstvo, a jaka srednjovekovna država temeljila se na međusobnoj saradnji vladara i crkve. Vladari su tako podizali monumentalne hramove, koji danas čine značajne spomenike srpske srednjovekovne istorije. 

Stručno vođenje „Zavoleh lepotu doma Tvoga“, održaće Emilija Aćimović, i na njemu će posetioci moći da saznaju nešto više o srednjovekovnoj srpskoj državi posmatrajući Studenicu, Žiču, Gračanicu, Dečane i Manasiju u njihovim novovekovnim ogledalima. 

Narodni muzej tokom leta organizuje bogat program za svoje posetioce, a popularne su i besplatne radionice za odrasle.Podeli vest