shutterstock_1677432955 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

ОЧУВАЊЕ НАЈДРАГОЦЕНИЈЕГ РЕСУРСА ЈЕ ХИТНА ПОТРЕБА ЧОВЕЧАНСТВА: Светски дан вода под слоганом „Вода за мир”

21.03.2024.

ОЧУВАЊЕ НАЈДРАГОЦЕНИЈЕГ РЕСУРСА ЈЕ ХИТНА ПОТРЕБА ЧОВЕЧАНСТВА: Светски дан вода под слоганом „Вода за мир”
Величина слова

Секретаријат за заштиту животне средине подсетио је да се сутра, 22. марта, обележава Светски дан вода.

Још од 1992. године, када је на конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју (UNCED), одржаној у Рио де Жанеиру, 22. март препоручен као Светски дан вода, све државе се овог дана позивају да примене препоруке УН и припреме одговарајуће активности за обележавање Дана вода, саопштено је из овог секретаријата.

Ове године, Светски дан вода се обележава под јединственом темом „Вода за мир”. Како Уједињене нације наводе, човечанство мора деловати у складу са спознајом да вода није само ресурс који треба користити, већ да је то људско право. Овог дана, сви се морамо ујединити и користити воду за мир, постављајући тако темеље за стабилније и просперитетније сутра.

Како се утицај климатских промена повећава, а становништво расте, постоји хитна потреба унутар и између земаља за уједињењем око заштите и очувања нашег најдрагоценијег ресурса.

Секретаријат за заштиту животне средине настоји да системски уреди област одрживог управљања водотоцима другог реда на територији града Београда, као и да подигне њихов еколошки квалитет.

Управо из тог разлога је израђена Стратегија управљања водотоцима другог реда на територији града Београда, која је основ за одређивање и припрему локација, изградњу малих постројења за пречишћавање, складиштење и третман вода ради подизања еколошког статуса водотока II реда, као и поновно коришћење или одлагање продукта пречишћавања (управљање водним објектима за сакупљање отпадног муља, одвођење и пречишћавање водотока и заштита стајаћих и површинских вода).

Извор: Беоинфо

Подели вест