Брига о људима
Величина слова

Буџет бриге о људима најављен је у децембру 2022. године, као израз чврсте опредељености градоначелника Београда Александра Шапића да се уведу услуге које ће грађанима обезбедити квалитетнији живот. Представљајући буџет вредан 205,5 милијарди динара, он је навео да ће највише средстава припасти секретаријатима за јавни превоз, комуналне и стамбене послове, образовање и дечју заштиту, као и Секретаријату за инвестиције.

Социјална политика и социјлане мере, ОПШТИ ТЕКСТ, Главна и једина слика.jpg
beoinfo.rs

Старање о најмлађима је прва међу једнаким бригама које је Град Београд ставио на листу приоритета.

Обезбеђен је новац за плаћање вртића за сву предшколску децу тако да је овај трошак стопроцентно субвенционисан, било да је реч о државним или приватним установама. Према речима градоначелника Шапића, у последњих неколико година је готово дуплиран број деце која користе предшколски смештај. „Ова услуга страховито много кошта, али то не значи да није тога вредна", казао је градоначелник, додајући да је у буџету за 2023. годину обезбеђен новац практично и за све услуге социјалне заштите, које су се досад, у мањој или већој мери, плаћале.

„Уколико желимо да имамо уређен град, као и град достојан људи који ту живе и раде, онда морамо да се понашамо у складу са правилима." Градоначелник Александар Шапић

Боравак за сву децу која похађају државне вртиће постао је бесплатан од 1. септембра 2023. године, а Град Београд је тада одлучио да дотира и трошак за децу која иду у приватне установе. Првобитно је ова субвенција износила 22.000 динара, затим 28.000, а онда и 33.000 динара, уз регулацију директне уплате приватним вртићима и ослобађање родитеља плаћања за оне дане кад деца не долазе. Према речима градоначелника Шапића, тако се приватни вртићи охрабрују да буду део широког градског система. Град наставља и да гради државне вртиће, као што је онај у насељу Браће Јерковић који би требало да буде завршен у јануару 2025. године. Са друге стране, и приватни вртићи сада могу да праве озбиљне бизнис-планове који ће им донети стабилност у функционисању.

У јуну је Град Београд донео још једну важну одлуку у складу са буџетом бриге о људима. У свим предшколским установама енглески језик родитељи су плаћали као посебну услугу, а сада је одлучено да им се то обезбеди потпуно бесплатно. У исто време, трошак за пречишћиваче ваздуха који су плаћали родитељи, Град је преузео на себе. Постао је узор свим другим градовима у Србији кад је донета одлука да се свим ђацима поклоне и бесплатни уџбеници. Свим запосленима који раде са децом у вртићима и школама су обезбеђени и поклон ваучери, а добили су их и родитељи чија деца не иду у вртиће.

shutterstock_1095921515.jpg
shutterstock

Брига о породици је један од високо постављених приоритета, па су буџетом обухваћени и предлози да бесплатни буду дневни боравци деце и младих са сметњама у развоју, услуге геронтодомаћица, као и персонални асистенти за одрасле.

Новим буџетом су значајно повећана улагања у спорт и културу, како ове области не би биле део тржишне економије. Лето 2023. године биће упамћено и по томе да је улаз на београдске базене био бесплатан. Политика бриге о грађанима укључује и градњу нових неопходних објеката, као што је центар за дневни боравак деце и младих са сметњама у развоју у Барајеву.

Брига о најстаријим суграђанима усмерена је на то да им се олакша и улепша свакодневица, а максимално смање трошкови уз подизање квалитета живота. Пензионерска картица доноси бројне попусте, као и могућност старијим грађанима да обаве разне прегледе у домовима здравља као и акцијама организованим у већим парковима.

„Увек сам се најбоље осећао у друштву људи трећег доба, јер они, без обзира на своје године, емитују позитивнију енергију и показују већи ентузијазам од двадесетогодишњака", казао је градоначелних Шапић на свечаности обележавања Међународног дана пензионера, 1. октобра 2023. године. Старијим суграђанима је обезбеђена и бесплатна картица за јавни превоз, а на велико одобравање је наишла и одлука да се она издаје само једном и важи доживотно. Значи, не мора се обнављати сваке године па нема ни трошка за овај посао који су досад имали.

Трећу, и ништа мање важну, окосницу буџета бриге о грађанима чини опредељење да се безбедност стави у сам врх приоритета Града Београда. Град Београд је себи у задатак ставио постављање 101 објекта Службе јавног реда и Комуналне милиције.

Тиме ће, практично, сваки део града имати једну своју станицу јавног реда где ће боравити комунални милицајци или „београдски лични бели”. Они ће унети додатну безбедност и сигурност на београдске улице, као и јавни ред који је свима неопходан. 

Буџет бриге о људима је осмишљен у складу са националном политиком и интересима.

По двадесет хиљада динара за свако школско дете и бесплатан улазак на базене наставак су социјалних мера у Београду, саопштио је у априлу 2024. председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

61322.jpg
Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић одржао је конференцију за медије 24. априла 2024. на којој је најавио „ђачку помоћ" у износу од 20.000 динара.
београд.рс

Шапић је 16. априла 2024. саопштио одлуку да ће све породице у Београду добити по двадесет хиљада динара по детету које похађа основну и средњу школу. Пријављивање је у току и траје до краја августа, а грађани већ сада могу да се пријаве и за картице за бесплатно коришћење градских базена.

Град Београд је прошле године за основце набавио око 130.000 комплета уџбеника и за то је издвојено 1.637.000.890 динара са ПДВ-ом.
За средње школе набављено је близу 60.000 комплета уџбеника и издвојено је 718.430.083,71 динар са ПДВ-ом.

Прошле године, подсетио је Шапић, сви основци и средњошколци у Београду први пут добили су бесплатан комплет уџбеника, а ове године направљен је искорак даље.
- Толико уџбеника, које смо прошле године набавили, никада до сада у једној школској години није набављено, нарочито када је реч о средњошколцима за које дуги низ година поједини уџбеници уопште нису ни били штампани. С обзиром на то да сада постоји огроман број уџбеника у нашем образовном систему, било би штета да поново новац дајемо на нове. Дакле, дајемо прилику да се уџбеници размене или наследе, а свака породица у Београду добиће двадесет хиљада динара по детету које иде у основну или средњу школу. Назвали смо ту одлуку „ђачка помоћ”. Новац ће добити у септембру, који је свакако најтежи месец по породични буџет - навео је Шапић.

Родитељи свакако могу да одлуче и да купе нов комплет уџбеника, уз могућност да то учине и на рате. Најскупљи комплет за крајње разреде основне или средње школе износи око 16-17 хиљада динара, а најјефтинији око једанаест и по хиљада, тако да ће новца бити довољно, истакао је Шапић.
- Пријава је кренула од понедељка 22. априла, у свим основним и средњим школама у Београду, а све информације ће добити тамо и трајаће до краја лета. Принцип ће бити исти или сличан као када су се пријављивали за помоћ коју је држава давала. Даће своје податке и бројеве рачуна на које ће новац током септембра бити уплаћен - објаснио је Шапић.
Одлука је део социјалних мера, које су најављене пре две године. Како је Шапић истакао, ово новчана помоћ износи више од тридесет милиона евра, на све оно што је до сада обезбеђено.

- Верујем да, без обзира ко буде водио Град Београд, убудуће неће одустати од ове септембарске градске помоћи јер је она изузетно важна - истакао је Шапић.

Пријављивање за ђачку помоћ у износу од 20.000 динара за све основце и средњошколце, а коју је Град Београд ове године обезбедио уместо бесплатних уџбеника траје до 31. августа.

Како би родитељи остварили право на ова средства, потребно је да попуне Образац који може да се преузме и са фотокопираном предњом страном платне картице доставе одељењском старешини. Попуњене Обрасце достављају сви родитељи ученика од 1. до 8. разреда текуће школске године као и родитељи будућих ђака првака.

Пријаве трају до краја школске године, али ако буде оних који ће се јавити и крајем августа, почетком септембра и њима ће, наравно, бити исплаћена ђачка помоћ, рекла је Александра Чамагић, градска секретарка за образовање и дечју заштиту.
- Очекујемо да ће бити око 200 хиљада деце и да ће бити исплаћено око четири милијарде динара - изјавила је Чамагић.
Родитељи будућих ђака првака ће исти Образац достављати стручном сараднику приликом тестирања предшколца у школи. Уколико је тестирање већ обављено, потребно је да родитељ преузме образац, попуни га и достави стручном сараднику код ког је дете тестирано најкасније до 31. маја 2024.

Александар Шапић, председник Привременог органа града Београда на једној од конференција за штампу подсетио је и да су државни вртићи бесплатни за сву децу. Ово су само неке од мера које је Шапић навео оком конференције за новинаре.

Геронтодомаћице бесплатно опслужују око 2.400 људи у Београду."

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Он је додао да је субвенција за приватне вртиће повећана за 5.000 динара. Шапић је поменуо и да геронтодомаћице бесплатно опслужују око 2.400 људи у Београду. Поред тога, обезбеђени су персонални асистенти за одрасле особе којима је то потребно, као и бесплатна услуга личног пратиоца за децу са инвалидитетом. Укинуте су листе чекања и по први пут је обезбеђено да свако дете које има потребу добије пратиоца. Такође, уведен је бесплатан дневни боравак за децу ометену у развоју.

Пријава за ђачку помоћ врши се преко основних и средњих школа које деца похађају, рекла је Александра Чамагић, градска секретарка за образовање и дечју заштиту, и додала да се Град потрудио да процедура достављања података буде изузетно олакшана како за школе, тако и за родитеље.
"Исплата помоћи очекује нас у септембру, а до тада ћемо већ сигурно прикупити и организовати све потребне податке", рекла је Чамагић.
- Сва деца која иду у школу на територији града ће добити ђачку помоћ. Средства се дају породици по детету, тако уколико породица има троје деце, добиће 60 хиљада динара, можда ће неко дете наследити уџбенике, а тај новац потрошити на нешто друго - објаснила је она.
Ђачка помоћ у износу од 20.000динара првенствено је намењена за књиге, прибор, гардеробу, за оно што им је најпотребније за почетак школске године.

Две године заредом су дељени новогодишњи ваучери у износу од 6.000 динара, уведене су бесплатне карте за јавни превоз за средњошколце, пензионерима је обезбеђена доживотна бесплатна карта, а цена карте за јавни превоз је дупло појефтињена. Ове озбиљне социјалне мере су финансиране са више од 120 милиона евра.

Процедура за приајвљивање за ђачку помоћ је једноставна - родитељи у школама добијају формуларе које попуњавају.
- Обрасци не садрже податке који би могли бити злоупотребљени. Траже се основне информације: име и презиме детета, родитеља, број текућег рачуна. Деце је много, и нама ће требати много времена да обрадимо све те податке како бисмо могли у септембру свима на време да уплатимо новац - истакла је градска секретарка Александра Чамагић и напоменула да ће за прваке касније добити податке, а договор са школама је да родитељи првачиће пријављују за ђачку помоћ на самом упису.
- Од података смо тражили да се наведе и одељење и разред јер ћемо узимати спискове из електронских дневника, као контролну листу, јер желимо да будемо сигурни да никога нисмо заборавили. Постављало се и питање зашто тражимо и фотографију предње стране картице, и то је због тачности података. Када смо средњошколцима делили по 10 хиљада динара, било је много грешака, дешава се да је нечитко попуњен или погрешно број текућег рачуна, па смо сада тражили фотографију картице да то проверимо још једном. Ни ту нема података који би могли бити злоупотребљени. Много је деце, а жеља нам је да све то урадимо добро, тачно и брзо - истакла је Чамагић.

На питање одакле новац за све ове ствари, Шапић је рекао да је бити градоначелник и занатска ствар, осим што је политичка функција. Он је истакао да је у овом послу 14 година, а 10 година је водио општину Нови Београд. Нагласио је важност разумевања како функционишу системи и како се праве приоритети, као и потребу за политичком храброшћу и одважношћу да се уђе у конфликт са разним интересним групама.

Шапић је најавио и да је почела пријава за картице за бесплатан улазак на градске базене током летње сезоне.
- Летња сезона на градским базенима почиње средином јуна и трајаће читаво лето. Прошле године је у том периоду више од 120 хиљада Београђана користило картицу за бесплатно коришћење базена. Вредност картице је око 39.000 динара, односно толико су укупне цене карата уколико се базен користи без бесплатне картице. Због великог одзива прошле године, одлучили смо да и ове године имамо исту акцију. Захваљујући њој многи су на базен одлазили много чешће, а неки су и први пут посетили отворене базене. То је једна од социјалних мера коју смо донели - рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић и додао да одговорно тврди да је ова градска власт донела најважније социјалне мере у последњих десетак година, за шта су средства обезбеђена из градског буџета.

Вест да им је омогућено бесплатно купање у базенима изненадила је све Београђане уочи лета 2023. године, а многи нису могли чак ни да поверују у њу. План да се деци и одраслима пружи оваква могућност за физичку рекреацију најавио је градоначелник Александар Шапић, представљајући крајем 2022. године буџет који је превасходно усмерен на бригу о грађанима.

Што је најављено, то је и реализовано - 16. маја 2023. године су грађани обавештени да од наредног дана могу добити персонализоване картице за коришћење базена. Интересовање је било изузетно велико.

shutterstock_248929009.jpg
shutterstock

За одрасле је било потребна само важећа лична карта са пребивалиштем у Београду, а за децу здравствена књижица. Сезонске карте за базене могле су да се добију у било којој општини, а Београђани су могли да се купају на једном од ових базена:
· Спортски центар „Ташмајдан”
· Спортски центар „Олимп”
· Спортски центар Вождовац
· Спортско рекреативни центар „11. април” спортски центар Нови Београд
· Спортско-рекреативно-пословни центар „25. мај - Милан Гале Мушкатировић”
· Спортско културни центар Обреновац
· Спортски Центар „Љубомир Ивановић Геџа” Младеновац
· Спортско-рекреативни центар „Колубара” Лазаревац и
· Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије.

Према речима градоначелника Шапића, оваква акција Града Београда је изузетно важна у време када су и деца и одрасли значајно запоставили своју физичку активност. Да би се породица бавила спортом, потребна је озбиљна организација у кући, а онда долази још и приличан трошак. Зато је у буџету Града био издвојен новац за ову намену, а са базенима постигнут договор да се региструје долазак сваког грађанина помоћу бар кода на картици. На крају сезоне је Град исплатио тај трошак.

Картицу за базен су грађани могли да користе сваког дана током летње сезоне, од 12 часова па до краја радног времена.

Акција је имала изузетан одзив - само у првих недељу дана је подељено више од 14.000, а током целог лета је картицу добило 200.000 грађана. „И ова акција као и све друге које град Београд спроводи, има за циљ растерећење кућног буџета Београђана и њихових породица“, казао градоначелник Александар Шапић.

Брига о бескућницима је изузетно битна мера у оквиру социјалне политике коју Град Београд спроводи одговорно и доследно. Она се планира и реализује током целе године, али њена важност посебно долази до изражаја у зимским месецима. Током зиме је за људе без крова над главом најважније да нађу место где могу да се склоне од хладноће, загреју се и преспавају на сигурном.

511fca7a48b776c8299ba5cb0479a9c6_2202710088.jpg
beoinfo.rs

Поред Прихватилишта за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици, Град је отворио и Привремено преноћиште за бескућнике на Аутокоманди. Оно обезбеђује смештај све док трају хладни дани и ту корисници могу да се окупају, добију оброк и преспавају - отворено је од 20 часова до 8 часова ујутру. Још један такав објекат је Град обезбедио и у Ломиној улици.

Према речима градоначелника Шапића, капацитети у њима никад нису до краја попуњени, а објекти су били прилагођавани по потреби. У Кумодрашкој је обезбеђен сталан смештај са више од сто лежајева.

Што се тиче ове градске управе и мене као првог међу једнакима, социјалне мере и њени програми увек ће имати приоритет

Александар Шапић

 У дневном привременом прихватном центру у Ломиној улици у просеку је по 35 људи, али их током ледених дана буде и педесетак. Како кажу у Црвеном крсту Београда, овде им је гарантован топао кутак, топли напици и ручак, док за ручак добију суве оброци. Околне пекаре се постарају да ту буде и топлих кифли.

И ноћни боравак на Аутокоманди, чији је капацитет 31 лежај, још од отварања је попуњен. Бескућницима много значи што у овим објектима током зиме могу да добију топлу одећу, да одржавају хигијену, да се одморе или наспавају. Увек има довољно хране и одеће и увек су им гарантована отворена врата - сваке вечери.

Црвени крст остварује изванредну сарадњу са градским Секретаријатом за социјалну заштиту у чијој су надлежности ови пројекти. Већина људи са улице се већ познају, углавном и бораве на сличним местима, навикли су једни на друге. Међутим, да би Град могао да им помогне, важно је и да буду регистровани.

Како истиче председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, „људи који долазе у привремено преноћиште не желе да имају стални смештај, а највећи број нема лична документа упркос чињеници да Град Београд финансира трошкове потребне за њихово вађење".

Уз бригу о смештају бескућника, Град стално сарађује и са народним кухињама, у које долазе људи који имају свој кров над главом, али у овим кухињама добијају често и једини сигуран оброк током дана.

О броју бескућника у Београду постоје бројне претпоставке, али подаци до којих долазе надлежни указују да се он креће око неколико стотина.

„Егзактне бројке можемо да потврдимо само за прихватилишта. Смештај за бескућнике у Комодрашкој, који располаже са 104 места, тренутно је попуњен са 66 особа. У овом простору на Аутокоманди тај смештај је користило 55 лица која су га приближно 800 пута посећивала у различитим периодима", прецизирао је Шапић, подсетивши да корисници народних кухиња нису бескућници.

Најмлађи житељи Београда су на приоритетном месту у буџету бриге о људима који је градоначелник Александар Шапић најавио образлажући планове Града за 2023. годину. Такав буџет је осмишљен како би се свим грађанима омогућио бољи живот у главном граду, а за децу обезбедили нижи трошкови школовања и боравка у вртићима, безбедније детињство и здравије одрастање.

shutterstock_303888209.jpg
shutterstock

Мрежу установа за делатности из области друштвене бриге о деци у Београду чини 17 предшколских установа основаних за подручје сваке градске општине и Центар дечјих летовалишта и опоравилишта града Београда.

Од новембра 2023. године, Град је позвао и приватне предшколске установе да доставе пријаве за закључивање уговора како би од 1. децембра за свако дете из буџета Града било исплаћивано сто одсто економске цене.

Одлуком Привременог органа, економска цена коју Град издваја за свако дете повећана је са 28.000 на 33.000 динара, а претходно је било још једно повећање - са 22.000 на 28.000 динара.

Да би се родитељима максимално олакшао упис, он је организован електронски и трајао је дуже од месец дана. Како је објавио Секретаријат за образовање и дечју заштиту, предшколске установе су обавезне да прибављају осталу потребну документацију по службеној дужности, без додатних оптерећења за родитеље.

„Овако се ради кад имате другачије приоритете и водите одговорну социјалну политику. Београђани имају прилику да упишу своје дете у вртић и да не плаћају ништа." Градоначелник Александар Шапић

За децу самохраних родитеља, децу жртава насиља у породици, децу са сметњама у психофизичком развоју, децу из породица које користе неки облик социјалне заштите и слично било је такође омогућено електронско конкурисање, с тим што је додатну документацију која потврђује припадност некој од наведених категорија требало доставити на мејл адресу жељене предшколске установе.

За најмлађе је Град Београд организовао и часове бесплатног енглеског језика за све предшколце, што се односило и на све приватне вртиће. Покушаји код неких приватних вртића да се та услуга Града Београда наплати су наишли на брзу реакцију и најаву драконских казне за злоупотребе, укључујући и избацивање таквих установа из градског система подршке.

Нови систем финансирања боравка најмлађих у вртићима има за циљ и да подстакне отварање нових у све већем броју, јер постоји основа за реалне бизнис-планове. Град, наравно, не одустаје од изградње државних установа, па тако финансира и велики објекат у насељу Браће Јерковић. Он ће имати око 1.800 квадрата и моћи ће да прими између 270 и 300 деце.

Деци у школском систему је, такође, посвећена велика пажња па је у буџету бриге о људима планирана посебна ставка за набавку уџбеника. Сви родитељи у Београду су могли да одахну пред почетак школске године кад је са кућног буџета скинута ставка - књиге. У просеку, комплет уџбеника за једног ђака коштао је између 7.000 и 10. 000 динара, па су породице са двоје деце морале да планирају озбиљан издатак.

shutterstock_388657213.jpg
shutterstock

Свесни трошкова које родитељи имају сваке јесени и зиме, градске власти су одлучиле и да поделе поклон-ваучере у вредности од шест хиљада динара. Добила су их сва београдска деца и то од вртићког узраста до 19 година. Ваучери су обезбеђени и за све људе који у систему образовања раде с нашом децом, односно свим запосленима у предшколским установама, основним и средњим школама на територији Београда.

Поред вртића за предшколце, књига за школарце и ваучера за све њих, Град Београд их је изненадио и најлепшим поклоном за крај успешне школске године - бесплатним улазницама за београдске базене. Током врелог лета су могли да се расхладе на било ком од 17 пливалишта, а улаз је био бесплатан и за њихове родитеље и све друге грађане са пребивалиштем у главном граду.

shutterstock_196003685.jpg
shutterstock

Брига о најмлађима усмерена је и на оне са посебним потребама, па је тако у 2023. години отворена и нова установа у Барајеву, изграђена и уређена по најсавременијим принципима. Уз дневни боравак за децу ометену у развоју, на располагању су им и ограђено двориште, сале за рекреацију, сензорне собе, kao и креативне радионице.

У Борчи се гради један од највећих вртића у граду. Простираће се на скоро седам хиљада квадрата и у њему ће бити 270 места за боравак деце, распоређене у тринаест група. Објекат ће бити у складу са свим стандардима.

Како је истакао градоначелник Шапић, очекује се завршетак адаптације старе школе у вртић у Умчарима. Јавна набавка је расписана за објекат у Степојевцу, такође за вртић у Блоку 62, а пројектовање за вртић у Сунчаном брегу у Раковици се завршава. Месна заједница у насељу Зуце се преуређује у вртић са сто места, Општина Обреновац завршава вртић у Баричу финансиран средствима Града, док ће у Овчи бити изграђена централна кухиња и објекат са 140 места.

У буџету бриге о људима, за најмлађе су планиране значајне ставке. „Само за уџбенике нам је требало 17 милиона евра, а за ваучере око 20 милиона евра", казао је градоначелник. Обезбеђено је 60 милиона евра да би се финансирао бесплатан смештај за вртиће, на бесплатне карте за базене потрошено је неколико милиона евра. Млади Београђани који иду у основну и средњу школу имају потпуно бесплатан јавни превоз.

Сви родитељи беба, старости до годину дана, имају право на бесплатне „Беби паркинг карте“, које им омогућавају 30 сати паркирања аутомобила, који је у власништву подносиоца захтева, у свим паркинг зонама у Београду.
Једна „Беби паркинг карта“ важи 60 минута и јединствена је за све три зоне.

беби паркинг карта FOTO Parking servis.jpg
beoinfo.rs

ЈКП „Паркинг сервис” је од ове године почео да примењује систем електронске контроле наплате паркирања.
Родитељи ће под истим условима остваривати право на бесплатне сате паркирања током првих годину дана од рођења детета, али су због преласка на нови систем „беби” паркинг карте постале електронске. Како је најављено у Паркинг сервису, од 1. јуна 2024. године родитељи ће ово своје право моћи да остваре употребом нове мобилне апликације, чија је израда у току.

Сви нови родитељ могу се пријавити за ту услугу у Паркинг сервису до навршених годину дана старости детета. Услугу могу користити и након годину дана, све док не искористе својих 30 сати.

Потребна документација:

- лична карта
- саобраћајна дозвола
- извод из матичне књиге рођених детета

Родитељи се за ову услугу могу пријавити у Паркинг сервису, а од документације потребно је приложити личну карту, саобраћајну и извод из матичне књиге рођених детета, све остало завршава се електронски. Тренутно не постоји могућност онлајн пријаве, већ се мора лично отићи.

 „Беби паркинг карте“ важе годину дана од датума преузимања, а издају се у корисничком сервису у Таковској улици бр. 31, Милешевској бр. 51 и у Улици краљице Марије бр. 7, радним данима од 7 до 21 и суботом од 7 до 14 часова.

„Беби паркинг карте“ су обележене серијским бројем, који је повезан са регистарском ознаком возила, и евидентиране су у систему контроле паркирања, чиме је онемогућена било каква злоупотреба.

И пре него што добијете бебу, можете да се бесплатно паркирате, јер и труднице имају ову погодност. Иначе, будуће мајке могу и да се бесплатно возе градским превозом у престоници, да користе услуге стоматолога, посећују музеје и културне установе. ЈКП „Паркинг сервис” је у шест паркинг објеката обележило места за паркирање возила будућих мама и мама са децом у колицима, укупно има 11 таквих мест. У гаражама „Пионирски парк" и „Масарикова" и на паркиралишту „Милан Гале Мушкатировић" обележено је по једно паркинг место, у гаражама „Обилићев венац" и „Зелени венац" по два, а на паркиралишту „Ада Циганлија" четири паркинг места. Ово паркинг место могу да користе труднице и маме са децом у колицима, та паркинг места шира су од уобичајених како би жене које их користе имале већи комфор.

Упутство за коришћење „беби паркинг карте": Како је паркирање временски ограничено на један, два или три сата, у зависности од изабране зоне паркирања, потребно је да корисник на карти обележи датум, сат и минут када је започео паркирање, а потом да једну, две или три карте (у зависности од дужине паркирања), постави на видљивом месту са унутрашње стране ветробранског стакла, поштујући прописано временско ограничење зоне у којој је возило паркирао.

Како је објашњено, Паркинг сервис родитељима беба, старости до годину дана, поклања 30 карата, односно до 30 сати паркирања у интервалима који су дефинисани зонским системом, без могућности да се користи продужено време. У Зони А максимално задржавање износи пола сата. Информације о истеку паркирања и броју преосталих карата, корисници добијају путем СМС порука.

То значи да је на вама само да када активирате услугу, почнете да је користите тако што ћете се нормално паркирати на било које место. Нема потребе да шаљете поруку. Када контролор прође и провери ваше возило, вама ће се скинути 1 сат и стићи ће вам СМС порука с обавештењем о томе колико вам је још сати остало. Тако да вам ових 30 сати заправо може трајати много дуже, с обзиром да ако контролор не прође у том тренутку, вама се тај сат неће ни откуцати.

А уколико родитељи нису сигурни колико сати паркирања им је остало, то могу проверити у Паркинг сервису.

Иначе, родитељима нових становника Београда, омогућено је да добију бесплатних 30 сати паркирања од 1. јуна 2011. године, а циљ ове акције је да родитељима олакша паркирање приликом посета педијатру и обављања других обавеза, које их очекују у првих годину дана родитељства.

На иницијативу градоначелника Београда Александра Шапића, а у договору са ЈКП „Београдске пијаце" и Удружењем пијачних продаваца „Опстанак", цене свих пијачних услуга умањене су за 15 одсто, у периоду до 12 месеци.

Смањење цена пијачних услуга ГЛАВНА СЛИКА.jpg
beoinfo.rs

Нове цене важе од 1. новембра прошле године, саопштило је ЈКП „Београдске пијаце".

Град Београд и ЈКП „Београдске пијаце" на овај начин омогућавају свим закупцима да контролишу цене својих производа на пијацама, што је уједно и препорука, како би цене намирница биле још повољније и приступачније, наведено је у саопштењу.
Ову новину први пут је саопштио председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић приликом посете пијаци „Борча".

Обиласку комплетно уређене пијаце „Борча", поред Шапића, присуствовали су и в.д. директора ЈКП „Београдске пијаце" Бојан Бајагић, председник општине Палилула Мирослав Ивановић и председник Удружења пијачних продаваца „Опстанак", Срђан Праштало.

Шапић је истакао да је смањење цена свих пијачних услуга за 15 процената, једна врста социјално одговорне политике.
- На овај начин покушавамо да стабилизујемо и цене производа на пијачним тезгама, тако да ћемо у наредних 12 месеци ставити неку врсту мораторијума. То је још једна од мера којима покушавамо да помогнемо грађанима и олакшамо њихов живот. Ова градска управа, као ниједна пре, ради на различитим социјалним мерама које побољшавају услове живота Београђана. Смањење свих пијачних услуга значиће и продавцима, али и купцима - рекао је тада Шапић и истакао да је пијаца „Борча" сада, не само модерна и лепа, већ и сврсисходна, што је такође важно, имајући у виду да се на њој снабдева око 40.000 становника тог дела града, те да би волео да свака пијаца у престоници изгледа попут ове. Прошле године, додао је, завршени су радови у млечном и у занатском делу, где су замењене дотрајале асфалтне подлоге и инфраструктура платоа, објекат јавног тоалета, а постављена је и нова пијачна опрема.

Ушли смо у озбиљне реконструкције београдских пијаца, као што су пијаце у Обреновцу, Лазаревцу, с радом је почео и нови Отворени тржни центар на Миљаковцу.

- Урађена је и пијаца „Стари Меркатор” у Новом Београду, а планирамо да наставимо са овим радовима. Пијаце су важно место за све грађане и уколико оне нису уређене и сврсисходне, онда је то огледало свих нас. Трудићемо се да оне које су уређене сачувамо, а да оне које нису уредимо и тако у што краћем периоду поставимо стандард који ће морати да се поштује - рекао је Шапић и најавио да су у току пројекти за реконструкцију пијаца „Ђерам”, „Каленић”, као и пијаце на Бановом брду.

Пијаца „Борча" само је од једна од многобројних београдских пијаца на којима су унапређени услови за обављање куповине и продаје.

Радови на уређењу ове пијаце одвијали су се сукцесивно, како би сви закупци могли да раде неометано. Замењена је целокупна инфраструктура пијачног платоа и асфалтирано је 2.400 квадратних метара.

Постављене су 144 нове тезге, 18 расхладних витрина, 40 нових и модерних боксева у занатском делу пијаце и наткривени су сви пролази на пијаци.

Комплетно су уређени тоалети, као и просторија за одлагање отпада. На свим улазима у пијацу постављено је седам нових капија. На пијаци „Борча" продаје више од 200 закупаца.

Пијаце су изузетно важне за снабдевање становника Београда свежим и висококвалитетним намирницама. Такође, простори београдских пијаца представљају сигурно место за директан пласман производа корисника пијачних услуга.

Смањење цена свих пијачних услуга представља економску подршку трговцима и пољопривредним произвођачима. Стратегија града Београда и ЈКП-а „Београдске пијаце” и убудуће ће бити усмерена ка унапређењу услова продаје и куповине, а прилагођена интересима и потребама закупаца и грађана.

Град Београд чини све да помогне породицама са више деце. Осим једнократне помоћи која се дели једном годишње родитељима тројки, четворки и дуплих близанаца, одлуком о бесплатним уџбеницима, вртићима, али и поклон-ваучерима, Град ће наставити да финансијски олакшава одрастање њихове деце, најавио је раније председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

ee1738e75b86ef5a454d7723c459fd67_9666626492.jpg
беоинфо.рс

Град ће учинити све и како би побољшао безбедност деце, рекао је Шапћ раније.

- „Београдски бели” обилазе паркове, дежурају у близини вртића и дворишта школа, и брину о безбедности деце, како би родитељи били сигурни - истакао је својевремено Шапић.

Он је у децембру уручио родитељима тројки, четворки и дуплих близанаца, рођених на територији Београда, финансијску помоћ која се традиционално додељује на крају календарске године. Ова врста подршке предвиђена је Одлуком о правима и услугама социјалнe заштитe Града Београда и остварује се једном годишње.

У 2023. години, из градског буџета у ове сврхе било је издвојено 19.429.822,50 динара.

Шапић је том приликом свима пожелео добродошлицу у Стари двор, а деци пожелео да израсту у праве људе на које ћемо сви бити поносни.

- Не постоји лепши моменат него када је ово здање пуно деце и када одише дечјом енергијом. Надам се да ћемо се у будућим данима поново срести. Док сам био председник општине Нови Београд, дешавало ми се да децу којој смо додељивали награде као најбољим ученицима поново сретнем. Та деца, која су сада одрасли људи, постали су успешни у својим областима, на које овај град и држава могу бити поносни - поручио је Шапић.

Јован Михајловић, отац дуплих близанаца, истакао је да су деца наша будућност. Он је захвалио Граду Београду и председнику Привременог органа Александру Шапићу на новчаној подршци, као и на пројекту бесплатних вртића, што родитељима много значи.

Према одлуци, прошле године родитељи деце предшколског узраста добијали су једну просечну зараду исплаћену у Београду у септембру, односно 108.985 динара, родитељи деце основаца добили су две просечне зараде исплаћене у Београду у септембру, односно 217.970 динара, а родитељи деце средњошколаца добили су три просечне зараде исплаћене у Београду у септембру, односно 326.955 динара. На евиденцији Градског центра за социјални рад у Београду у 2023. години било је 107 породица, са укупно 340 деце, и од тога је тројки у 88 породица, односно 264 деце, четворки у две породице, односно осморо деце, и дуплих близанаца у17 породица, односно 68 деце.


Брига о најмлађим и најстаријим суграђанима приоритет је Града Београда.

962826a1f88df59353ab96a31de64799_5381157682.jpg
београд.рс


Поред тога што скоро свака градска општина организује бројне активности за „треће доба”, било да је реч о курсевима, вежбама или излетима, Град Београд брине и о геронтолошким центрима и покровитељ је бројних манифестација којима могу да се придруже наши најстарији грађани.

На свечаном отварању 21. фестивала стваралаштва старијих – „Златно доба” председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић је у Старом двору поручио да њихово животно искуство представља изузетно вредан друштвени ресурс.

- Термин „најстарији суграђани” најрадије бих заменио термином „најискуснији суграђани”, јер живимо у времену када се све што је старо третира другачије. Искуство које долази са годинама суштински је важно и представља највећу вредност наших сениора. Из књига се може нешто научити, али без животног искуства нема истинског знања. Због тога сам се увек радо, када год сам био у прилици, одазивао позивима на догађаје у вези са најискуснијим суграђанима. У питању је увек посебна енергија и због тога желим да вам искажем поштовање и захвалим што сте нам омогућили да живимо у Србији каква је данас - рекао је том приликом Шапић.

„Грађани старији од 65 година, који имају пребивалиште на територији Београда, према систему јавног превоза уведеном 2023. године остварују право на доживотне бесплатне картице за јавни превоз. Ове картице се ваде у општинама уз личну карту и користе се без икаквих ограничења” (председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић). 

Раније су старији Београђани једном годишње морали да обнове карту за градски превоз и притом плате 450 динара. Нови систем наплате подразумева потпуно бесплатан превоз за најстарије. Картица за градски превоз за старије Београђане моћи ће да се уради у свим општинама, независно од тога на којој територији живе.

Присутнима је пожелео добро здравље и рекао да би требало да са свима поделе оптимизам и ентузијазам који их краси, јер, како је рекао, управо то недостаје млађим генерацијама.
- Млади који се угледају на старије и њихово огромно животно искуство сигурно ће лакше „ходати кроз сопствени живот”. Желим свима добро здравље, пуно среће и лепо расположење - поручио је Шапић који је увек истицао да Град чини све да „треће доба“ нашим старијим суграђанима буде што лепше и безбрижније.

Искуство које долази са годинама суштински је важно и представља највећу вредност наших сениора. Из књига се може нешто научити, али без животног искуства нема истинског знања.

председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић

Он је поводом Међународног дана старијих особа, 1. октобра прошле године обишао Установу Геронтолошки центар Београд на Бежанијској коси. Шапић је корисницима услуга Геронтолошког центра Београд честитао Међународни дан старијих особа и пожелео им добро здравље, да им сваки дан буде радостан, да поживе што дуже као и да њихови чланови породица буду добро јер је то за њих, како је рекао, изузетно важно.
- Ако будемо имали среће сви ми ћемо доћи у ваше године и зато треба да се потрудимо колико год можемо да вам омогућимо да „треће доба“, период живота у којем се данас налазите, проживите што лепше и безбрижније. Да вам једноставно ваше године не буду године у којима ћете бити забринути, иако и даље бринете за вашу децу и унуке. Трудићу се колико год могу да то остварим, а то сам радио и као председник Општине Нови Београд јер сте то заиста заслужили - рекао је градоначелник.

Међународни Дан старијих особа установила је Генерална скупштина УН 1990. године, а у Геронтолошком центру обележава се од 1991. године.

Многе општине организују бројне бесплатне активности за пензионере. На пример, у Оштини Стари град, припадници старије популације са ове територије, уз персонализовану картицу Стари град мисли на тебе, могу бесплатно користити базен за рекреативно пливање. Понедељком и четвртком у термину од 17 до 18 часова они могу похађати бесплатне часове јоге који имају позитивно деловање на физичко и ментално стање и повећање животне енергије.




На 19. Међународној јуниорској олимпијади у Боготи, учествовало је четири ученика из Математичке гимназије. Са овог научног такмичења вратили су се са два одличја, освојили су сребрну и бронзану медаљу. Њихов одлазак је помогао Град Београд.

19917435cb6bd0c5df12ce320bbef815_9548141146.jpg
београд.рс

По повратку са такмичења у Старом двору их је примио градоначелник Александар Шапић. Том приликом је рекао да му је велико задовољство што је као први човек града имао прилику да прими младе људе који су постигли високе резултате.

Ово није први пут да ученици Математичке гимназије освајају медаље за свој град и државу. Покушаћемо у наредном периоду да као Град Београд помогнемо младим људима у њиховом научном раду, да им унапредимо услове и да систематизујемо начин помоћи свима који град Београд и државу Србију представљају на овај начин. Они свакако имају начина да високе резултате постигну и без нас, али је наша обавеза да учинимо све у нашој моћи да им у томе помогнемо, истакао је Шапић.

Град ће наставити да помаже младим људима у научном раду.

градоначелник Београда Александар Шапић

Са ђацима, на пријему је била и директорка Математичке гимназије Мирјана Лазић, која се захвалила градоначелнику на томе што је Град омогућио да се пут у Колумбију реализује. Она је нагласила да је то показатељ да град и држава цене труд и рад ученика и да им је то подстицај за будућност.

Међународна јуниорска олимпијада је важно такмичење за ученике узраста до 15 година, где показују своју свестраност јер се такмиче из области физике, хемије и биологије.

На овом такмичењу су учествовали ученици Математичке гимназије, Андреј Дробњаковић, који је освојио сребрну медаљу, Јован Кулезић бронзану медаљу, а у тиму београдских математичара били су још и Ива Живковић и Никола Стефановић.


Програм БГ праксе је пројекат, који је први пут организован 2010. године. До сада је кроз њу прошло 2.100 студената, а један део се запослио у општинским и органима Градске управе, комуналним предузећима и установама културе.

e95f1534b53f758a4c16c0343e10a94c_9138809648.jpg
београд.рс


По завршетку праксе, 12 генерацију полазника, у Старом двору је примио председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, који је том приликом поручио да је ова сарадња Града и Београдског универзитета већ постала прави бренд нашег града.

Он је на свечаном пријему рекао да нема ништа лепше него када млади људи, након стицања теоријских знања, добију прилику да то знање покушају да имплементирају кроз праксу и да им то буде први озбиљан корак за оно што се зове прави живот. Нагласио је да докле год о неким стварима буде могао да одлучује трудиће се да помаже и подржи не само ову већ и неке нове идеје које буду долазиле са Београдског универзитета, пре свега везане за практична знања, јер како је рекао што пре уђете у праксу било које врсте, пре ћете се снаћи у реалном животу.

Програм БГ праксе постао својеврстан бренд Града Београда,

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда


Многи од вас ће можда завршити унутар Градске управе или ће бити на другим важним местима читавог државног система, а неки у приватним водама, али се надам да ће се ова врста сарадње између Града Београда и Београдског универзитета још више унапређивати у будућности – поручио је Шапић.

Проректор за наставу Универзитета у Београду, професор др Дејан Филиповић, том приликом је истакао да је овај универзитет развио модел БГ праксе у настојању да оствари што већу сарадњу са локалном самоуправом.

Сврха програма је да студенти стекну практична знања и вештине, као и радно искуство које немају током академске каријере, рекао је проректор Филиповић, захваливши се председнику Привременог органа Александру Шапићу и Граду Београду на шанси да студенти прођу кроз обуку која ће им бити од велике користи у даљој каријери.

Студенткиња Правног факултета Анастасија Спасић, своју праксу је обављала у Секретаријату за социјалну заштиту. Она је посебно нагласила да је рад на овом месту испунио сва њена очекивања, јер како је рекла упознала се са свакодневним радом државних службеника, стекла радне навике и вештине које ће јој користити у будућности.

Подели вест