Школе и вртићи
Величина слова

Последњи велики пројекат, који је обележио почетак нове школске године у Лазаревцу је изградња Балон хале у основној школи „Војислав Вока Савић”, а следи њена комплетна реконструкција koja ћe обухватити радове на целокупној замени крова, столарије, фасаде, као и изградњи једног терена за мале спортове на отвореном.

1755svecanootvorenabalonhalakodosvoislavvokasavic11-830x0.jpg
beoinfo.rs

То је само једна од многих школа у овој приградској општини у којој су у току радови на побољшању стања образовних објеката, а који ће ученицима донети боље услове за развој и учење. Осим сала за физичко васпитање покренути су радови на адаптацији школа, замени столарије, реконструкцији тоалета, побољшању безбедности... То је био повод и да Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда посети Лазаревац и обиђе радове на реконструкцији ОШ „Војислав Вока Савић”. У овој школској установи, коју може да похађа 800 ћака се први пут од оснивања спроводе значајнији радови на њеној санацији. Шапић је том приликом изјавио да неке пројекте ова општина спроводи од средстава Града Београда, а нешто финансира и из сопственог буџета, као и да је добра сарадња међу њима неопходна.

Тако је из буџета Града Београда реконструисано 50 улица, ради се канализација, школе, две фискултурне сале, а очекује се и обданиште у Степојевцу, као и завршетак радова у центру Лазаревца.

По завршетку радова место у коме живи 60000 становника ће према Шапићевим речима изгледати како и доликује. Он је нагласио да Лазаревац сматра подједнако важним делом града, као и централне београдске општине и да је природно да је становницима овог приградског насеља њихова општина најважнија.

„Tрудили смо се и одвојили значајна средства за све приградске општине. Лазаревац је то добро искористио. Реконструисали су важне улице, уложили су у каналиѕацију и обнову школа”, градоначелник Александар Шапић

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић захвалио је Александру Шапићу и његовом тиму и подсетио да су до сада изведени радови на средњој школи гиманзије, као и да се тренутно, осим у ОШ „Војислав Вока Савић”, обављају и у ОШ „Кнез Лазар” и у Музичкој школи „Марко Тајчевић” . Додао је и да се очекује расписивање јавне набавке за две матичне школе у Дудовици и у Јунковцу. Oн је изразио и захвалност за асистенцију у подизању две бетон сале, као и поставку мултифункционалних подлога у оквиру школских објеката и набавку 63 интерактивне школске табле. Стевић je подвукао и значај учешћа Града и Александра Шапића у изградњи путне инфраструктуре, градске пијаце, завршетку гараже и трга испред зграде Општине и многим другим пројектима. Истакао је да ће наставити да раде, као и до сада заједно са Градом Београдом, на стварању бољих услова за живот суграђана, јер је приоритет у последњих десет година била изградња инфраструктуралних објеката. Планирано је и скоро уговарање и изградња фискултурне сале за две техничке школе.

Међу објектима чију изградњу инвестира Град Београд, Секретаријат за комуналне и стамбене послове, а који треба да буду завршени наредне године су и два нова дечја вртића према пројектима архитектонске фирме „Биро Кјуб Партнерс” (Bureau Cube Partners). Извођење радова на ова два објекта - предшколске установе у улици Павла Вујисића у насељу Алтина 2 у Земуну и у улици Нова 3 у насељу Браће Јерковић на Вождовцу поверено је компанији „М Ентеријер градња”.

Председник привременог органа Града Београда Александар Шапић је у новембру обишао радове на изградњи вртића у насељу Браће Јерковић и изјавио да овде постоји потреба управо за овако великим објектом, какав се и гради, прецизирајући да ће будућа предшколска установа имати око 1.800 квадрата и да ће моћи да прими између 280 и 300 малишана, као и да је рок за завршетак ових радова јануар 2025. године. Истакао је и да је дан пре обиласка усвојена одлука о повећању субвенције за приватне вртиће и да она сада износи 33.000 динара. Ова одлука је почела да се примењује од 1. децембра 2023. Непосредно пре тога Град Београд је позвао приватне предшколске установе да доставе пријаве за закључивање уговора како би од почетка децембра за свако дете из буџета Града издвајало сто одсто економске цене. Тако ће се од 1. до 5. у месецу приватним предшколским установама уплаћивати износ субвенције од 33.000 динара за свако уписано дете. Одлуком Привременог органа, економска цена коју Град издваја за свако дете повећана је са 28.000 на 33.000 динара, а пре тога са 22.000 на 28.000 динара.

Шапић објашњава да је за само неколико месеци одлучено да се са једанаест хиљада динара више субвенционише боравак сваког детета у вртићу. Када је реч о приватним вртићима, највећи број њих се уклопио у ту цену, па велик број родитеља деце која иду у приватне вртиће (око 23 хиљаде), не мора ништа да доплаћује. Новац се директно уплаћује вртићима за свако дете које се налази на њиховом списку и то комплетан износ без обзира на то колико је дана провело у њему. Како је појаснио, једина обавеза приватних предшколских установа је да до 25. у месецу на адресу Секретаријата за образовање и дечју заштиту доставе информацију да је дете и даље уписано и да је тог месеца ишло у вртић, небитно колико дана. Задржана је опција, која је била и раније, да вртић уколико не жели да добија та средства из неких разлога, новац добијају родитељи. Они тиме не постају буџетски корисници, јер средства примају од Града у складу са законом. Родитељи више не морају унапред да уплаћују новац вртићу. Они вртићи који не буду желели да достављају спискове деце која иду у вртић, биће на тржишту.

„Град Београд ће настојати да отвара што већи број нових вртића, а очекује се да ће новим мерама подстаћи отварање приватних вртића”, председник привременог органа Града Београда Александар Шапић

Према Шапићевим речима, Град ће настојати да отвара што већи број нових вртића, а очекује се да ће се новим мерама подстаћи отварање приватних вртића. Оне ће им сигурно донети стабилност у функционисању и калкулацију трошкова, будући да статистика показује да више од 65 посто деце месечно не иде у вртић у континуитету, те трошкови хране рецимо, могу да буду мањи. Тако приватни вртићи постају део широког градског система, а у циљу подршке онима који се баве изузетно одговорним послом, те у складу са социјалним системом какав становници у Београду заслужују. Шапић је нагласио да су почели часови бесплатног енглеског језика за све предшколце, укључујући, и све приватне вртиће.

Град Београд је кроз капиталан буџет обезбедио средства за реконструкцију вртића у Умчарима. Објекат за малишане у овом делу општине Гроцка биће опремљен средствима Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Ово је само једна у низу предшколских установа која је реновирана, модернизована или чија је изградња започета последњих година у оквиру подухвата бриге о породици и најмлађима.

Умчари, вртић Главна и једина слика.jpg
beoinfo.rs

Тим поводом Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је средином новембра радове на реконструкцији вртића у Умчарима чији је завршетак најављен за средину децембра. Иначе, занимљиво је да сам објекат има посебну симболику - некада је био школа, али се последњих готово педесет година није користио.

Он се налази у близини цркве, а околни амбијент је веома леп. Планирано је да ће будући вртић површине скоро 500 метара квадратних моћи да прими око стотину деце распоређених у четири групе. Шапић је рекао да када се среди овај простор биће пре свега сврсисходан, али и бисер овог дела општине Гроцка. Обећао је и да ће по завршетку реконструкције и опремања обданишта поново посетити Умчаре.

„Простор око вртића је много леп, налази се у близини цркве, а када се среди биће пре свега сврсисходан, али и бисер овог дела општине. У тај вртић ће ићи око стотину малишана у четири групе, а простор ће имати безмало 500 метара квадратних” , изјавио је Александар Шапић приликом посете општини Гроцка

Град Београд је издвојио много новца за побољшање услова и квалитета живота посебно за становнике свих приградских општина, а нарочито за Гроцку. Председник Привременог органа Града Београда је приликом посете навео да је почело и проширивање врло важног Смедеревског пута (који готово читаву општину повезује са градом), да је асфалтиран и велики број улица, да ће бити направљени спортска хала и базен, као и да је планирано и проширење Булевара краља Александра од Устаничке улице ка Малом Мокром Лугу.

Шапић је и додао да је неопходно да се житељима у удаљенијим деловима града створе услови које имају становници централних градских општина, као и да увек има још тога што би требало да се уради и да никада неће бити све сређено, јер и у најуређенијим земљама света увек има онога што још може да се побољша.

Подсетио је и да је Град Београд за добробит деце из буџета издваја чак шездесет милиона евра годишње. Да се тренутно гради девет обданишта за најмлађе и реновира дванаест школа.

Осим радова на предшколској установи у Борчи, далеко су одмакли и радови у насељу Браће Јерковић. Месна заједница у насељу Зуце преуређује обданише са сто места. Јавне набавке су расписане за објекат у Степојевцу и за вртић у Блоку 62. Од градских средстава се приводи крају установа ѕа малишане у Баричу, у општини Обреновац. А у Овчи се очекује изградња централне кухиње и објекта са 140 места. Завршава се и пројекат за обданиште на Сунчаном брегу у Раковици.

Шапић је додао да се трудио да се за последњих годину дана не појављује нигде где објективно не постоје започети радови и они који су у току или који су завршени, да је важно да има искорака.

Очекује се да ће на лето на општини Палилула бити завршена изградња репрезентативног дечијег вртића у Борчи. Овај новитет ће бити од великог значаја за житеље овог дела града и због тога што се у непосредној близини налази новоизграђени Дом здравља.

dc537dc31b27f12fda7ac90388f02d70_6033892478.jpg
beoinfo.rs

Ту је планирано и уређење паркинг-простора, чиме ће ова урбанистичка зона бити заокружена. Објекат обданишта ће бити у складу са свим модерним стандардима, простираће се на око 7 хиљада метара квадратних и моћиће да прими око 270 малишана, распоређених у 13 група. Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, који је средином новембра 2023. као градоначелник обишао радове на изградњи овог вртића, подсетио је и на недавно донете одлуке да у државним вртићима боравак буде потпуно бесплатан, као и да се повећају субвенције за боравак сваког детета у приватним вртићима на 33 хиљаде динара.

Тим се новац директно уплаћује предшколским установама (а не на рачуне родитеља) те приватни вртићи притом добијају пун износ без обзира на то да ли дете током месеца изостаје, што им знатно олакшава функционисање, обезбећује стабилно финансирање и истовремено постаје подстрек за отварање нових објеката.

Свакако ће и родитељима бити знатно лакше, јер ће им, уколико не морају ништа да плаћају бити свеједно да ли су дете уписали у приватни или државни вртић. Шапић је изјавио да процењује да ће се највећи број приватних вртића уклопити у износ који Град Београд субвенционише.

Ово је још једна у низу кључних мера које за циљ имају да омогуће свој деци да иду у вртић. Осим овог Град Београд тренутно гради или је расписао јавну набавку за још осам објеката. Далеко је одмакла изградња у насељу Браће Јерковић, а до краја године очекује се завршетак адаптације старе школе и вртића у Умчарима.

Јавне набавке су расписане за објекат у Степојевцу и у Блоку 62, а пројектовање је у току за обданиште у Сунчаном брегу и у Раковици. Преуређује се вртић са капацитетом од сто места у насељу Зуце. Општина Обреновац завршава вртић у Баричу, док ће у Овчи бити изграђена централна кухиња и објекат са 140 места.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић је истакао да ће вртић у Борчи бити један од највећих у граду и ако све буде ишло по плану, требало би да буде изграђен до Видовдана и додао да верује да ће бити од значаја Београђанима који живе у овом делу града.

Очекује се наставак градње и проширење капацитета и ове године. Шапић верује да ће донете мере знатно допринети бољитку у овој области, као и то што Град Београд на годишњем нивоу издваја око шездесет милиона евра. Иако је према његовим речима буџет Града објективно мањи, испоштован је један од приоритета, па је одлукама које су донете обезбеђено довољно средстава за вођење одговорне социјалне политике. Сви ови подухвати имају за циљ да покажу бригу о породици, па ће се и даље наставити напори за помоћ суграђанима.

За то је непоходно да све стране буду на добитку - осим завршетка нових предшколских установа, наставиће се са доношењем мере које ће онима који се овим послом баве приватно омогућити да нормално зарађују од тога, а Београђанима да имају прилику да упишу свој подмладак у вртић и да не плаћају ништа.

Подели вест