9f095e89beec5a008e4fec1e1367822f_2755858165.jpg
београд,.рс

београд,.рс

Градске актуелности

ШАПИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ПОДЗЕМНОЈ ГАРАЖИ У ВЛАЈКОВИЋЕВОЈ: Београд добија 2.600 нових паркинг-места и историјски кутак

02.04.2024.

ШАПИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ПОДЗЕМНОЈ ГАРАЖИ У ВЛАЈКОВИЋЕВОЈ: Београд добија 2.600 нових паркинг-места и историјски кутак
Величина слова

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас радове на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици, коју у оквиру јавно-приватног партнерства гради кинеска компанија „Шандонг Хајспид”.

Радови су настављени након што су археолози завршили свој део посла, с обзиром на то да је на овој локацији утврђено археолошко налазиште из доба Старих Римљана.

Узимајући у обзир завршену изградњу паркинг-места и оно што се тренутно ради, Београд за само три године добија 2.600 нових паркинг-места, истакао је Шапић.

– Пре неколико месеци најавили смо наставак радова на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици, а мислим да је најважније да држимо реч и да не долази до великих одступања од најављених термина. Јасно је да се не може све урадити и „погодити” у дан, али је важно да нисмо одустали ни од једног пројекта који смо најавили. Проблеми свугде постоје, негде већи негде мањи, па смо тако овде практично имали годину дана паузе због археолошког налазишта које је пронађено. Сада је најважније да радови крећу, али и да је испоштовано све што се археологије тиче. Када овде буду готови радови, имаћемо један историјски кутак где ће Београђани моћи да виде оно што се налазило испод земље. Компанија „Шандонг Хајспид” је заиста много радила у нашој земљи и сигуран сам да ће ово бити још један успешан пројекат који су реализовали, попут изградње ауто-путева, реконструкције и обнове железничке мреже између Србије и Мађарске, али и реконструкције Кинеског културног центра. Немам никакву сумњу да ће ова компанија урадити сав посао како треба и на време, а можда чак и пре рока, који износи две године – рекао је Шапић.

Важност ове гараже је изузетна јер се налази у центру града, нагласио је Шапић.

– Крајем 2025. године Београђани ће у гаражи у Влајковићевој имати на располагању 284 паркинг-места. Радови на изградњи гараже у Скерлићевој почињу за отприлике месец дана, док је подземна гаража у Земуну код Хале „Пинки” завршена, а има капацитет од 150 места. Завршено је и паркиралиште „Видин капија” са 80 места, креће да се гради паркиралиште на Аутокоманди са 140 паркинг-места. Увелико трају радови у блоковима 61, 62, 63 и 64 са око 510 паркинг-места, а до краја године би требало да буду завршени у срцу Новог Београда где је то вероватно и највећи проблем. Затим Бежанијска коса са 90 паркинг-места, Булевар Зорана Ђинђића и блокови 34, 44, 72 и други, укупно 575 паркинг-места. Такође, у блоковима 21 и 22 биће 40 нових паркинг-места, на пијаци „Бањица” 70 паркинг-места и пијаци „Меркатор” 72 паркинг-места, и други. На овоме нећемо стати, изношењем ових података желим да покажем колико смо у релативно кратком периоду успели да урадимо, као и да ће они остати приоритет ако ми будемо имали прилику да у будућности наставимо да водимо Град Београд – рекао је Шапић који је истакао да то значи једну врсту побољшања квалитета свакодневног живота Београђана – рекао је Шапић.

Он је подсетио да је од 2013. до 2023. године у Београду изграђено око 1.250 нових паркинг-места.

– У ових двадесет месеци, колико сам на челу града, закључно са наредних годину и по дана, колико ће бити потребно да се заврше започети пројекти, биће урађено 2.600 паркинг-места. Срећан сам што имам прилику да изнесем овај податак јер знам да сам, када сам дошао на ово место, управо изградњу нових паркинг-места поставио као један од приоритета, а што је и проблем сваке метрополе. Овим подацима треба да се поносимо – рекао је Шапић.

Захвалио је кинеским пријатељима и партнерима, као и свима који ће радити и са којима ће Град сарађивати.

– Радујем се и завршетку радова на реконструкцији Трга Николе Пашића до јесени. Са Заводом за заштиту споменика културе града Београда договорили смо потпуну санацију и сређивање споменика Николи Пашићу, тако да ће овај трг добити потпуно нови изглед – рекао је Шапић.

Министар саветник у Амбасади НР Кине Џанг Џе је указао да ова гаража не само да ће ефикасно решити проблем паркирања на Старом граду већ ће додатно побољшати инфраструктуру, а својим решењем допринети очувању животне средине. Овај пројекат је истовремено и први те врсте који једна кинеска фирма има у Србији, стварајући тако модел за пословање кинеских компанија у Србији, отварајући много нових области за унапређивање сарадње и јачање челичног пријатељства између наше две земље, додао је Џанг Џе.

Директор компаније „Шандонг Хајспид” Сун Фучун је захвалио Шапићу и Градској управи на подршци у свим аспектима, као и када су у питању експропријација, администрација и археолошки подухвати.

– У протеклом периоду улагали сте велике напоре и дали изузетне доприносе развоју града Београда. Верујем да ће под вашим руководством развој Београда бити неизоставан и да ће из дана у дан бити боље место за живот. Наша компанија се радује што ће са руководством Амбасаде Републике Кине у Београду, као и са Градом Београдом у будућности остварити пуно нових заједничких сарадња – рекао је Фучун.

Подели вест