1.JPG
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

БЕСПЛАТНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ СУ НАЈБОЉИ ПУТ ЗА ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА: „Кућица здравља” у Батајници од данас до 26. марта

02.04.2024.

БЕСПЛАТНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ СУ НАЈБОЉИ ПУТ ЗА ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА: „Кућица здравља” у Батајници од данас до 26. марта
Величина слова

„Кућица здравља”, својеврсна мобилна амбуланта, од данас је стационирана у Батајници у Улици мајке Југовића 1, на платоу испред продавнице „Макси”. Све до уторка, 26. марта, грађани ће моћи да од 8 до 15 часова бесплатно и без претходног заказивања обаве превентивне прегледе, саопштено је из Општине Земун.

Председник ове општине Гаврило Ковачевић позвао је грађане Батајнице и других земунских насеља да посете „Кућицу здравља”, како би на једном месту брзо и ефикасно обавили велики број специјалистичких прегледа, разговарали са тимом лекара Дома здравља „Земун” и добили савете о очувању здравља или току лечења.

– Ова акција је још један вид наше заједничке кампање која се спроводи у циљу подизања здравствене културе на виши ниво. Апелујемо на грађане да практикују одласке на превентивне прегледе, јер је то пут којим се у најранијој фази откривају болести и уједно је пут излечења – рекао је Ковачевић, нагласивши да ће управо залагањем општине и разумевањем Владе Републике Србије у Батајници бити изграђен нови објекат здравствене станице.

Овај објекат ће, како је најавио, имати веће капацитете и више неопходних специјалистичких служби, имајући у виду да се земунска насеља шире и да је евидентан прилив становништва, а да примарна здравствена заштита представља прву карику у ланцу очувања здравља становништва.

Ковачевић је подсетио да је Градска општина Земун покренула и иницијативу да се изгради амбуланта у насељу Алтина.

Докторка Дражена Бабић, вршилац дужности директора Дома здравља „Земун”, уверена је да ће ова акција утицати на подизање свести о важности превентивних прегледа.

Сваки дан је посвећен различитом типу прегледа – среда, 20. март, посвећена је борби против карцинома дојке, четвртак, 21. март, такође борби против карцинома дојке и бризи о најстаријим суграђанима, петак, 22. март, превенцији ендокринолошких болести, субота, 23. март, вежбама и превенцији ендокринолошких болести и недеља, 24. март, офталмолошким прегледима.

У понедељак, 25. марта, медицински тим ће се бринути о здрављу најмлађих, а о здрављу најстаријих у уторак, 26. марта.

„Кућица здравља” је отворена од 20. дo 26. марта, од 8 до 15 часова, за све држављане Републике Србије и налази се на адреси Мајке Југовића 1.

Подели вест