shutterstock_2149985833.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

КОМПЛЕКСНЕ МЕРЕ СУЗБИЈАЊА ИНСЕКАТА НА СВИМ ВОДЕНИМ ПОВРШИНАМА КОЈЕ ОБУХВАТАЈУ ПРИОБАЉЕ ГРАДА: „Чистоћа” отпочела третмане сузбијања ларви комараца

02.04.2024.

КОМПЛЕКСНЕ МЕРЕ СУЗБИЈАЊА ИНСЕКАТА НА СВИМ ВОДЕНИМ ПОВРШИНАМА КОЈЕ ОБУХВАТАЈУ ПРИОБАЉЕ ГРАДА: „Чистоћа” отпочела третмане сузбијања ларви комараца
Величина слова

Екипе Сектора екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” отпочеле су третман сузбијања ларви комараца на територији града Београда, саопштило је ово комунално предузеће.

Ларвицидни третман се изводи на свим сталним и привременим воденим површинама на којима је претходно спроведен мониторинг, а које представљају погодно станиште за развој ларви комараца. Највећи проценат таквих локалитета се налази на општинама Палилула, Земун, Нови Београд, Сурчин, Чукарица, те ће током сезоне највећи број третмана бити извршен управо у овим градским општинама.

Ова врста третмана подразумева спровођење комплексних мера сузбијања ларви комараца на свим воденим површинама које обухватају приобаље Саве, Дунава, Топчидерске реке, Колубаре, потом мелиорационе канале, баре, језера, а у циљу смањења броја комараца у градској средини.

Сектор екологије и унапређења животне средине „Чистоће” поседује амфибијска возила која спровођење третмана ларви комараца чине још бржим и ефикаснијим. Ларвицидни третман у циљу смањења бројности комараца спроводи се обично од средине марта, и то ручно, апликацијом средства на водене површине, а оперативне екипе Сектора за екологију и унапређење животне средине „Градске чистоће” до локација стижу помоћу 40 теренских возила, чамцима, као и поменутим новим амфибијским возилима.

Поред ларвицидног третмана, захваљујући амфибијама почиње да се ради и мониторинг ларви на донедавно недоступним локацијама.

Препарати које екипе ЈКП-а „Градска чистоћа” користе за третмане сузбијања комараца регистровани су од стране Министарства за заштиту животне средине и уписани у Привремену листу биоцидних производа, те грађани немају разлога за страх, наводи се у саопштењу.

Подели вест
promo_banner_360@2x.jpg
Придружите нам се!
"БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ 2024" ОД 13. АПРИЛА ДО 15. ЈУНА: КУЛТУРА, СПОРТ, УМЕТНОСТ, ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА
Прочитајте још