f59e52b505d880937d3461bb549ab1d8_8517023258.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Новац од акције „Беби паркинг-место” улаже се директно у опремање породилишта

02.04.2024.

АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Новац од акције „Беби паркинг-место” улаже се директно у опремање породилишта
Величина слова

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић присуствовао је данас у ГАК „Народни фонт” уручењу донације медицинске опреме за породилишта која је набављена путем акције „Беби паркинг-место”, а коју спроводи ЈКП „Паркинг сервис”.

Шапић је истакао важност ове акције која постоји од 2017. године и, како је рекао, одлична је из више аспеката, не само због прикупљања средстава за породилишта већ због чињенице да људи који паркирају на тим паркинг-местима знају где ће њихов новац да „оде”.

– Покушаћемо да за следећу годину, будући да је број беби-паркинг места од 2017. године порастао са девет на 24, у најмању руку удвостручимо број тих паркинг-места. Прикупљено је пет милиона динара који ће бити подељени на четири породилишта. Од тог новца ће породилишта куповати опрему која им је најпотребнија. Можемо да обележимо још паркинг-места широм Београда, тако да људи који ту паркирају знају да њихов новац иде директно у породилишта – рекао је Шапић.

Он је додао да се разговарало и о Улици краљице Наталије, која је фреквентна и људи немају алтернативу да са Зеленог венца стигну до Улице српских владара.

– Немамо много избора због габарита улице и простора у којем се налази, али ћемо због тога већ од сутра или прекосутра послати екипу „Белих” која ће стално стајати овде и спречавати оне који злоупотребљавају и стају и паркирају испред породилишта због других ствари. То више неће бити могуће и за тако нешто смо се одлучили на неколико локација у граду. Те локације су критичне и због њих се ствара гужва, јер често људи стају да обаве нешто тривијално на 30 секунди, а то проузрокује гужве и шири се на већи простор. Такође, постоји проблем у Ресавској где је још мање места и када се једна трака затвори онда више нико не може да прође – истакао је Шапић.

Он је нагласио да ће близу болница и породилишта, као и на друга критична места бити постављене екипе „Белих” које ће ту бити стално.

– На тај начин ћемо утицати на несавесне Београђане или возаче који овде паркирају, с обзиром на то да испред породилишта или болнице треба да стане само онај који има потребу, да одведе жену на порођај или изведе дете из породилишта. Трудићемо се на све могуће начине да поспешимо наталитет јер политика сваке озбиљне државе је политика поспешивања наталитета. О томе морамо да водимо рачуна, свако од нас на било ком нивоу друштва треба да неки свој допринос – рекао је Шапић.

Професор др Жељко Миковић, в. д. директора ГАК „Народни фронт”, рекао је да је један од приоритета популационе политике Србије пораст наталитета, а у оквиру тога значајно место заузима брига о здравственој заштити жена у току трудноће и порођаја.

– Статистика показује да се у Београду годишње роди око 20.000 беба. Нисмо задовољни, желимо да се та стопа повећа и за то повећање неопходно је да континуирано побољшавамо смештајне капацитете, услове рада запослених, те да осавремењавамо опрему – истакао је Миковић.

У ГАК „Народни фронт” испоручена је гинеколошка столица, Клиника за гинекологију и акушерство КБЦ „Србија” биће богатија за 25 болничких педијатријских кревета, а медицинска средства биће уручена и КБЦ „Земун” и КБЦ „Звездара”.

Подели вест