82e9795a97acf05e5023cffb1f435563_4744175874.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ОПЛЕМЕЊИВАЊЕМ УЛИЦА ЗЕЛЕНИЛОМ ПОСТАВЉАМО ОСНОВУ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ГРАДА: Вишеструко увећан број засађених стабала у граду

03.04.2024.

ОПЛЕМЕЊИВАЊЕМ УЛИЦА ЗЕЛЕНИЛОМ ПОСТАВЉАМО ОСНОВУ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ГРАДА: Вишеструко увећан број засађених стабала у граду
Величина слова

Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” је претходних година засадило више од 5.000 стабала широм престонице.

Ове године је тај број вишеструко увећан, па је град богатији за 17.1

  14 стабала, чиме је постигнут рекорд са највећим бројем садница посађених у току једне садне сезоне, саопштено је из овог комуналног предузећа.

Поред садње коју предузеће реализује у складу са редовним програмом одржавања јавних зелених површина, и друштвено одговорне компаније и амбасаде су се укључиле у акцију озелењавања Београда донирањем садница. Радује чињеница да се приватне компаније све чешће одлучују да свој важни датум или јубилеј обележе једном оваквом активношћу. Тако је у сезони садње јесен–зима 2023/2024. посађено 1.433 стабала у граду захваљујући различитим врстама донаторских садњи.

ЈКП „Зеленило – Београд” захваљује свим донаторима на томе што су препознали значај очувања и унапређења животне средине, али и што су уочили предан рад и труд запослених колега на терену којима је део радних активности на уређењу нашег града везан за стручну садњу стабала и бригу о њима након садње, па је и то био један разлог да ово предузеће изаберу за партнера у овој активности.

Урбано зеленило, пре свега дрвеће, свакако јесте један од кључних фактора функционисања човека у граду. Оплемењивањем улица зеленилом поставља се основа за заштиту животне средине града. Осим ове основне и најважније еколошке улоге, стабла у урбаним срединама имају и хигијенску, естетску и психолошку функцију. Имајући то у виду, брига о стаблима Београда, као и повећање зеленог фонда града имају посебну важност када је планирање активности овог предузећа у питању, на чему се посебно инсистира.

ЈКП „Зеленило – Београд” наставља са континуираном бригом о зеленим површинама у граду, а сталним усавршавањем техника одржавања и неге стабала води рачуна да Београд сваке године буде лепши, зеленији и здравији град за све суграђане.

Извор: Беоинфо

Подели вест