shutterstock_667576783.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

ПОСТОЈАЊЕ ПРАВА НА ЗДРАВЉЕ ЗА СВАКОГ ПОЈЕДИНЦА ТЕМА ЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ: Приближава се Светски дан здравља

03.04.2024.

ПОСТОЈАЊЕ ПРАВА НА ЗДРАВЉЕ ЗА СВАКОГ ПОЈЕДИНЦА ТЕМА ЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ: Приближава се Светски дан здравља
Величина слова

У сусрет 7. априлу, Светском дану здравља, пружа нам се прилика да се изнова сви заједно подсетимо да здравље није само одсуство болести и неспособности, већ стање потпуног физичког, психичког и социјалног благостања и да није обавеза и одговорност само здравствене службе, већ сваког појединца и друштва у целини, саопштено је из Секретаријата за зд

Управо овогодишња тема „Моје здравље, моје право” ставља у фокус важност постојања права на здравље за сваког појединца и једнак приступ јавним здравственим услугама, али истовремено наглашава и одговорност сваког појединца, па и локалне заједнице за здравље својих суграђана.

Зато је и императив активног учешћа свих капацитета Града изградња здравих заједница у којима преовлађују здрави стилови живота, са приликама за рекреацију, снажну друштвену подршку, економски и еколошки напредак и у којима ћемо имати истински здраве, срећне и задовољне људе.

На иницијативу Савета за здравље Града Београда и уз подршку Секретаријата за здравство, Црвени крст Београд, у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље Београд, организује серију активности која има за циљ промоцију здравих стилова живота и подизање свести о важности одговорног понашања за здравље.

У петак, 5. априла, од 13 до 15 часова биће постављене у Кнез Михајловој улици (код Беоизлога) две брендиране тенде и два штанда уз присуство волонтера Црвеног крста и представника Градског завода за јавно здравље, спремних да упознају суграђане са важним информацијама о здрављу.

Наиме, они ће бити ту да пруже информације о значају редовних медицинских прегледа, здраве исхране, редовне физичке активности и других аспеката здравог начина живота. Такође, суграђани који тога дана посете штандове биће у прилици да науче неке од основних техника за пружање прве помоћи, затим да измере притисак и шећер у крви, што је од изузетне важности за превентиву и рано откривање потенцијалних здравствених проблема.

Из овог градског секретаријата позивају грађане да се прикључе овој јавној здравственој акцији, да поразговарају са излагачима на њиховим штандовима, посаветују се о одржавању добре форме, здравственог стања и лепоте, те да коначно преузму контролу над својим здрављем.

Извор: Беоинфо

Подели вест